Tapahtuman luonne

Tour de Helsinki on maantiepyöräilytapahtuma, jonka reitti kulkee pääosin pääkaupunkiseudulla. Tour de Helsinki on ensisijaisesti kuntoajo ei siis kilpailu [1]. Vaikka osa ajaakin kilpaa voitosta, on tapahtumassa paljon myös kuntopyöräilijöitä, joilla ei ole välttämättä paljoa kokemusta ryhmäajosta saati kilpailutapahtumista. Osallistujajoukko on siis kunnoltaan, taidoiltaan ja välineiltään kirjavaa.

Välinevaatimukset

Vaikka tapahtumaan voikin osallistua millä tahansa polkupyörällä, suositellaan maantiekilpapyörän tai fitness-pyörän käyttämistä. Tapahtumaan on osallistuttu niin maantiepyörillä, maastopyörillä, nojapyörillä kuin kickbikeillä. Kisareitin suorittamiseen saa käyttää aikaa maksimissaan seitsemän tuntia (keskinopeus pitäisi siis olla vähintään 20 km/h). Tämä on syytä ottaa huomioon, kun harkitsee sitä, minkälaisella pyörällä reitin ajaa. Koska kyseessä on yhteislähtö, aerotankoja ei suositella käytettäväksi.

Ryhmässä ajaminen

Tour de Helsingissä on syytä noudattaa normaaleja ryhmässä ajamisen sääntöjä. Näitä on syytä harjoitella etukäteen esim. yhteislenkeillä. Alla on muutamia perussääntöjä, joita noudattamalla ajaminen on kaikille turvallisempaa ja mukavampaa [1]. Lisää tietoa ryhmässä ajamisesta löytyy sivulta Pyöräily ryhmässä:

  1. Aja suoraan. Juominen ja syöminen on hyvä suorittaa ryhmän perällä, jos on yhtään epävarma ajolinjoistaan.
  2. Vältä äkkiänäisiä kiihdytyksiä ja jarrutuksia.
  3. Osoita mahdolliset yllätykset tai vaarat muille ryhmässä ajaville:
    • Käännyttäessä osoitetaan kädellä oikealle tai vasemmalle.
    • Hidastaminen (risteys, rengasrikko, jne.) osoitetaan nostamalla käsi pystyyn.
    • Tiellä oleva paha kuoppa tai este ilmaistaan osoittamalla sormella alaspäin (Este on syytä kiertää kohtuullisen kaukaa, sillä taaempana tulevat näkevät tien pinnan huonommin.)
    • Jos tien reunassa on este (jalankulkija, pysäköity auto, jne.), osoitetaan se näyttämällä kädellä sisäänpäin.

Reitti

Ladataan karttaa...

Reitin kokonaispituus on vähän reilu 140 kilometriä ja kokonaisnousua on noin 1000 metriä (ks. kartta oikealla). Koko pääkaupunkiseudun kiertävä reitti kulkee Helsingin ja Espoon lisäksi Nurmijärven, Tuusulan, Hyvinkään, Mäntsälän, Sipoon ja Vantaan kautta. Lähtöpaikkana on Käpylän olympiavelodromin parkkipaikka ja reitti päättyy monen kilometrin ja mäen jälkeen hivenen mutkitellen Käpylän olympiavelodromille.

Osallistuminen ja maksut

Ilmoittautuminen Tour de Helsinkiin käy kätevimmin tapahtuman verkkosivuilla täytettävällä lomakkeella ja maksamalla ilmoittautumismaksu tilisiirtona järjestäjien tilille. Ilmoittautuminen avautuu yleensä jo alkuvuodesta. Ilmoittautumismaksu on sitä pienempi, mitä aikaisemmin tapahtumaan ilmoittautuu. Esim. vuonna 2008 osallistumismaksu oli 25 euroa osallistujaa kohden ja 80 euroa neljän hengen joukkueelle kesäkuusta elokuun loppuun asti. Elokuun 31. päivän jälkeen tai tapahtumapaikalla ilmoittauduttaessa hinta oli 35 euroa osallistujaa kohden tai 120 euroa joukkuetta kohden. Jos tapahtumaan olisi ilmoittautunut yli puoli vuotta etuajassa, olisi osallistuminen maksanut vain noin 60 euroa neljän hengen joukkueelta.

Seuraavaan Tour de Helsinkiin kannattaa siis ilmoittautua ajoissa. Tarkempia tietoja tulevasta ilmoittautumisesta löytynee tapahtuman virallisilta nettisivuilta. Olet sitten kilpapyöräilijä tai pyöräilyyn rennommin suhtautuva harrastelija, tätä elämystä ei kannata jättää seuraavana vuonnakaan väliin. Koe tapahtuma ajamalla maaliin suomalaisen ratapyöräilyn pyhätöllä Olympiavelodromilla.

Järjestelyt

Reitin varrella on huoltopisteitä noin 30 kilometrin välein. Huoltopisteillä jaetaan juomaa (vettä, urheilujuomaa, mehua) sekä pientä purtavaa (rusinoita, suolakurkkua, banaania). Ilmoittautumisen yhteydessä on saanut yleensä myös energiapatukan.

Letkan mukana kulkee huoltoautoja, jotka tarvittaessa avustavat esim. rikkoutuneiden renkaiden kanssa (pientä maksua vastaan). Letkan perässä kulkevat myös ensiapu- ja jälkiauto, jotka poimivat syystä tai toisesta keskeyttäneet osallistujat välineineen kyytiin ja kuljettivat takaisin velodromille tai tarvittaessa sairaalaan.

Reitin alkumatka ajetaan rauhallista vauhtia johdetussa yhteissaattueessa Pitäjänmäen läpi Espoon Karakallioon, josta alka lopulta vapaa vauhti. Reitin varrella on liikenteenohjaajia ohjaamassa osallistujia ja muuta liikennettä. Tiet eivät ole kokonaan suljettuja autoilta reitin ajan, mutta esim. risteyksissä autot pysäytetään, jotta risteysten ylitys olisi turvallista.

Nopeimmille polkijoille on jaossa rahapalkintoja ja osallistujien kesken arvotaan myös palkintoja (vuonna 2008 palkintona oli mm. kilpapyörä).

Tour de Helsinki aikaisemmin

Tour de Helsinki on järjestetty pienimuotoisempana jo vuodesta 2005 asti. Vuodeksi 2007 Tour de Helsinki uudistui. Viiden pääkaupunkiseutulaisen pyöräilyseuran (Prologi, CCH, IK-32, Vantaan Pyöräilijät ja Helsingin Polkupyöräilijät) yhteistyönä Tour de Helsinki järjestettiin kuntoajona ajanottoineen, liikenteenohjauksineen ja huoltopisteineen. Osallistujia tapahtumassa oli jo huimat noin 400 ja nelihenkisiä joukkueita 14 kappaletta. Tällöin miesten pyöräilykuninkuuden voitti aikaan 3:51:07 (keskinopeus 39,2 km/h saattoajon jälkeen). Naisten ykkönen oli ajalla 4:18:48. Paras neljän hengen joukkue ajoi aikaan 15:35:37.

Enemmän tietoja vuosittain järjestetyistä Tour de Helsinki -tapahtumista löytyy alla olevista linkeistä. Sivuilta löytyy mm. kuvia ja kommentteja tapahtumasta:

Lähteet

Aiheeseen liittyvää sisältöä...