Polkupyöräwikin sisältämän tekstin käyttöoikeudet

Logo iso.gif Polkupyöräwikin tavoitteena on luoda vapaasti saatavissa oleva ja kaiken kattava "Polkupyöräraamattu", joka kertoisi selkeästi ja seikkaperäisesti kaiken sen, mitä aloittelevan tai jo vähän kokeneemmankin pyöräilijän tarvitsee tietää kaikesta pyöräilyyn liittyvästä. Polkupyöräwikissä julkaistava teksti on yleisön saatavissa GNU Free Documentation Licensen (GFDL) ehtojen mukaisesti. Polkupyöräwikin sisältöä saa siis kopioida, muokata ja levittää, mutta vain mikäli edelleen jaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat ja Polkupyöräwiki ilmoitetaan selkeästi tietolähteeksi.

Polkupyöräwikin materiaalin käyttäminen

Polkupyöräwikin tekstin käyttäminen

Voit halutessasi käyttää osia Polkupyöräwikistä kirjassa, artikkelissa, verkkosivulla tai muussa julkaisussa, mutta sinun on noudatettava GFDL:n ehtoja, mikä sisältää muun muassa seuraavat velvoitteet:

  • Julkaisusi on lisensoitava GFDL:n mukaisesti
  • Sinun on ilmoitettava lähteenä Polkupyöräwiki ja kerrottava, missä alkuperäinen teksti on saatavilla (linkki artikkeliin)

Polkupyöräwikin kuvien käyttäminen

Polkupyöräwikin kuvat ovat pääosin käyttäjien itsensä ottamia ja saatavilla melko vapain lisenssein, mutta kuvan lisenssi on hyvä aina tarkistaa yksittäisen kuvan kohdalla, koska ne voivat vaihdella. Yleisimmät lisenssit ovat:

  • Creative Commons Nimi mainittava — Sama lisenssi 2.0 - 3.0 (CC BY-SA, Creative Commons Attribution-Sharealike): Materiaalin tekijäoikeuksien haltijan nimi/nimet mainittava, sekä se että tiedosto/kuva on (edelleen) käytettävissä samalla lisenssillä.
  • Creative Commons Nimi mainittava 2.0 - 3.0 (CC BY, Creative Commons Attribution): Materiaalin tekijäoikeuksien haltijan nimi/nimet mainittava.
  • Public Domain (PD): Kuvan tekijänoikeuksien omistaja on luopunut tekijänoikeuksistaan kuvaan ja antanut kaikille oikeuden käyttää kuvaa vapaasti ja korvauksetta.
  • GNU Free Documentation License (GFDL, GNU-projektin vapaan dokumentaation lisenssi): Periaatteessa sama kuin CC-BY-SA, mutta lisenssi vaatii myös lisenssitekstin sisällyttämistä teokseen kun GFDL:n alaista materiaalia käytetään.

Polkupyöräwikin lisensoituja kuvia voi selata Kuvat-kategoriasta.

Materiaalin julkaisu Polkupyöräwikissä

Tekstin julkaisu Polkupyöräwikissä

Julkaise Polkupyöräwikissä vain itse kirjoittamaasi tai sellaista tekstiä, jonka julkaisemiseen tekijänoikeuden haltija on antanut nimenomaisen luvan. Jos lähetät materiaalia Polkupyöräwikiin, lisensoit sen samalla GFDL:n mukaisesti. Jotta voisit lähettää materiaalia, sinulla on oltava oikeus tämän lisensoinnin tekemiseen, eli joko

  • sinulla on tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin, esimerkiksi koska olet kirjoittanut sen itse, tai
  • olet hankkinut materiaalin lähteestä, joka sallii GFDL:n mukaisen lisensoinnin, esimerkiksi koska materiaali on julkista tai julkaistu GFDL-lisenssillä.

Ensimmäisessä tapauksessa tuottamasi materiaalin tekijänoikeudet säilyvät sinulla. Voit julkaista ja lisensoida sen uudelleen haluamallasi tavalla. GFDL-lisenssiä ei kuitenkaan voi poistaa, eli Polkupyöräwikinin sijoitettu GFDL:n mukaan lisensoitu materiaali pysyy GFDL:n mukaan lisensoituna ikuisesti. Toisessa tapauksessa, siis käyttäessäsi ulkopuolista GFDL-materiaalia, sinun on ilmoitettava alkuperäinen lähde historiasivulla tai keskustelusivulla ja annettava linkki alkuperäiskopion verkko-osoitteeseen.

Lisenssin valinta lisättäessä kuvia Polkupyöräwikiin

Julkaise Polkupyöräwikissä vain itse ottamiasi kuvia tai sellaisia kuvia, joiden julkaisemiseen tekijänoikeuden haltija on antanut nimenomaisen luvan. Helppokäyttöisyyden vuoksi suositeltava lisenssi Polkupyöräwikin uusille, käyttäjien omille kuville, on Creative Commonsin Nimi mainittava — Sama lisenssi 3.0. Tämä takaa sen, että kuvaa voi käyttää laajalti, mutta kuvan tekijä saa silti kuvasta kunnian. Myös muut valittavissa olevat lisenssit käyvät, mutta jos et ole varma, minkä valita, em. lisenssi on hyvä valinta. Tämä siis pätee vain, mikäli sinulla on oikeus tämän lisensoinnin tekemiseen, eli

  • joko sinulla on tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin, esimerkiksi koska olet itse ottanut kuvan, tai
  • olet hankkinut kuvan lähteestä, joka sallii valitsemasi lisenssin mukaisen lisensoinnin, esimerkiksi koska kuva on tekijänoikeudesta vapaa tai julkaistu lisenssillä Creative Commonsin Nimi mainittava — Sama lisenssi 3.0

Ensimmäisessä tapauksessa kuvan tekijänoikeudet säilyvät sinulla. Voit julkaista ja lisensoida sen uudelleen haluamallasi tavalla. Lisenssin ehdot pätevät kuitenkin aivan kuten tekstin lisäämisessäkin, eli lisätystä kuvasta ei voi poistaa lisenssiä vaan se pysyy lisensoituna valitulla lisenssillä ikuisesti. Toisessa tapauksessa, siis käyttäessäsi ulkopuolista kuvaa, sinun on ilmoitettava alkuperäisen kuvan tekijä kuvan yhteenvedossa.

Mikäli et ole kuvan tekijänoikeuksien haltija ja kuvan lisenssi ei salli sen käyttämistä Polkupyöräwikissä, älä lisää kuvaa Polkupyöräwikiin. Varmista aina ennen kuvan lisäämistä, että kuvan lisenssi sallii sen käytön Polkupyöräwikissä (lisenssi sama kuin Polkupyöriwikissä valittavissa olevat) tai olet kysynyt luvan käyttää kuvaa Polkupyöräwikissä kuvan tekijältä.

Muualla julkaistun materiaalin käyttäminen Polkupyöräwikissä

Älä koskaan käytä muiden tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia luvatta. Se voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja vahingoittaa hanketta. Jos et ole varma, kirjoita materiaali itse tai ota kuvat omalla kamerallasi.

Huomaa että tekijänoikeuslaki suojelee ajatusten luovaa ilmaisua, ei itse tietoa tai ajatuksia. On siis täysin laillista lukea esimerkiksi jokin artikkeli tai kirjan luku polkupyöräilystä, muotoilla se uudelleen omin sanoin ja lähettää se Polkupyöräwikiin.

Tekijänoikeuksia loukkaava aineisto

Jos löydät tekijänoikeuksia loukkaavaa aineistoa Polkupyöräwikistä, ilmoita asiasta ylläpidolle mieluiten sähköpostitse osoitteella palaute@polkupyoraily.net. Ylläpito poistaa tarvittaessa aineiston.

Tekijänoikeuksista vapaata aineistoa

Tekijänoikeuksista vapaata aineistoa tai GFDL-lisenssillä julkaistua aineistoa voi hakea esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

Creative Commons -lisensseillä julkaistuja kuvia voi hakea esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:

Huomaa, että kyseisillä sivustoilla on myös paljon kuvia, joiden lisenssit eivät salli niiden käyttöä Polkupyöräwikissä. Kaikki Creative Commons -lisensseillä julkaistut kuvat eivät sovi Polkupyöräwikiin (esim. NonCommercial-lisenssillä julkaistua kuvaa ei saa käyttää Polkupyöräwikissä).

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...