Jokaisen pitäisi hallita renkaan paikkaus

Jokaisen pyöräilijän perustaitoihin pitäisi kuulua renkaan paikkaus ja vaihto kohtuullisessa ajassa. Jos pyöräilee pitempiä matkoja hankalissa olosuhteissa, kumin vaihto ja paikkaus kuuluu jo pakollisiin taitoihin. Jopa lyhyitä kauppareissuja tekevillekin rengasrikko sattuu eteen ennemmin tai myöhemmin. Jos polkupyörän rengas tyhjenee erittäin nopeasti, kannattaa kuitenkin ennen renkaanvaihtoa tarkistaa, jos syy olisikin itse venttiilissä, joka vuotaa.

Kumin paikkaus ja vaihto on oikeasti yksinkertainen ja vaivaton operaatio, joka kuitenkin jostain syystä saa monelta sormen suuhun. Väärällä tekniikalla vaihto saattaakin kestää ikuisuuden tai paikkaus ei vain kestä. Kun oikean tekniikan on kerran opetellut ja vaihdon/paikkauksen tehnyt, osaa sen kuitenkin tehdä aina myöhemminkin. Renkaanvaihto operaationa on myös samanlainen pyörästä riippumatta. Mitä useammin sen teet, sitä nopeammin siitä suoriudut.

Rengasrikkojen välttäminen

Rengasrikkoja on polkupyörillä lähes mahdotonta kokonaan välttää, mutta pienellä panostuksella niiden määrä vähenee huomattavasti. Parhaiten renkaan paikkaukselta vältytään ostamalla pistosuojatut renkaat, joiden materiaali on tavanomaista kestävämpää. Hintaerokaan tavallisiin renkaisiin verrattuna ei ole järin suuri, sillä hyvät pistosuojatut renkaat maantiepyörään saa jo noin 30 eurolla. Erityisesti talven liukkauden estoon monin paikoin käytetyssä kivimurskassa ajaessa korkeakuvioiset nastarenkaat ovat järkevä investointi. Markkinoiden parhaitenkaan pistosuojatut renkaat eivät nimittäin suojaa hiekoitussepelin joukossa olevilta teräviltä kvartsikidepiikeiltä.

Rengasrikkoja voi hyvin estää pistosuojatuilla renkailla

Kannattaa myös olla liikenteessä sen verran hereillä, että kiertää kaikki lasinsirut ja louhikot. Jos törmäät asfalttitöihin, kierrä tai kanna pyörä uuden asfaltin yli, ellet halua renkaitasi täyteen pikeä joka kerää kaiken hiekan koko loppumatkaltasi. Myös märkä tienpinta lisää rengasrikon todennäköisyyttä, koska tällöin renkaaseen jää märkänä enemmän hiekkaa kiinni. Järkevää olisi myös vähintäänkin keväthuollossa tarkastaa ulkorenkaan kunto. Jos rengas näyttää jo kovin kuluneelta, kannattaa se vaihtaa, jotta rengasrikoilta vältyttäisiin.

Rengasrikkojen sesonkiaikaa ovat erityisesti alkutalven ja kevään lumettomat sepelikelit. Lasinterävät sepelinsirut tarttuvat renkaaseen ja kaivautuvat hiljalleen syvemmälle puhkaisten lopulta sisärenkaan. Sirun tunkeutuminen kestää jonkin aikaa, joten rengasrikkoja voi vähentää tarkastamalla ulkorenkaat silloin tällöin ja kaivamalla piikillä tai parin millin levyisellä ruuvitaltalla kaivautumisensa aloittaneet sirut pois renkaasta. Varo kuitenkin tunkemasta työkalua liian syvälle ulkorenkaaseen, jottet itse aiheuta sisäkumin puhkeamista. Tätä työtä varten rengas kannattaa tyhjentää kokonaan ilmasta ja painella sormilla renkaan sivuista, jolloin pienimmätkin kivensirut huomaa parhaiten. Muista käyttää suojalaseja, koska renkaasta kaivettaessa terävät kivensirut lentävät helposti silmille.

Kumin paikkaamiseen tarvittavat työkalut

  • Paikkarasia, jossa on paikkoja, liimaa ja karhennuspaperia
  • Laadukas pumppu, joka sopii venttiiliin
  • Rengasraudat, 3 kpl (muovia tai metallia, kiinnitä huomiota laatuun, koska huonot antavat periksi)
  • Jako- tai sopiva kiintoavain (pyörän irrottamiseen haarukasta, jos ei ole pikakiinnitystä)

Jotta renkaan vaihto ja pakkaus olisi aina tarvittaessa tai hädän hetkellä mahdollista, mukana pitää kuljettaa joka kerta pientä työkaluarsenaalia. Pakollisiin varusteisiin kuuluukin aina vähintään pieni polkupyörän käsipumppu ja paikkarasia tai varasisäkumi. Varasisäkumia on siitä järkevä kantaa mukana, että sen voi nopeasti vaihtaa puhjenneen tilalle ja paikata puhjennut kumi esim. vasta kotona. Ulkorenkaan irrottamiseen vanteelta hyvä pitää mukana myös rengasrautoja. Helpoiten pumppu kulkee aina runkoon kiinnitettynä ja varasisäkumi, rengasraudat sekä paikkarasia satulalaukussa.

Kaikki tarvittavat välineet renkaan paikkaukseen kulkevat satulalaukussa

Renkaan vaihdon vaiheet

  1. Paikattavan pyörän irrotus rungosta
  2. Sisärenkaan tyhjennys ja renkaan irrotus vanteelta
  3. Reiän etsintä sisärenkaasta
  4. Ulkorenkaan tarkistus terävien esineiden poistamiseksi
  5. Kumin paikkaus ja laitto ulkorenkaan sisään
  6. Pyörän asennus paikoilleen

Riippuen renkaan kireydestä ja olosuhteista, tyypillinen renkaan vaihto ja paikkaus vie aikaa noin 15 minuuttia. Homma on mahdollista hoitaa jopa alle viiden minuutin, mikäli paikattava rengas on erittäin löysä eturengas, reikä löytyy pelkän äänen perusteella ja omistaa "tarrapaikan" sekä nopean pumpun. Vaikeissa olosuhteissa tehty kireän renkaan vaihto saattaa tosin viedä jopa puoli tuntia.

Renkaan irrotus

Ensin puhjennut pyörä renkaineen kannattaa irrottaa pyörän haarukasta, jotta sisärenkaan irrotus ja paikkaus olisivat helpompaa. Monesta pyörästä löytyy jonkinlainen jarrujen pikavapautin, jonka avulla saadaan jarrupalat riittävän etäälle toisistaan. Näin pyörä ja rengas mahtuvat paremmin pois haarukasta. Jos kyseessä on etupyörä, tarvitsee yleensä vain avata pikalinkku, joilla pyörä on kiinni haarukassa ja poistaa se. Pyörän irrotus on usein helpointa tehdä kääntämällä polkupyörä ylösalaisin.

Takapyörän kohdalla irrotus on hieman hankalampaa. Jos kyseessä on napavaihde, täytyy ensin irrottaa vaijeri navasta. Tämän jälkeen avataan pikalinkku tai akselin päätymutterit ja poistetaan pyörä haarukasta. Polkupyörissä, joissa on tavallinen ulkovaihtaja, takapyörän poisto on helpompaa, jos vaihtajan on siirtänyt ensiksi pienimmälle takarattaalle. Ketjua voi siirtää esim. rengasraudalla hieman takarattaiden ohi ja näin renkaan saa vapautettua helposti.


Ketjut, pikaliitin, ketjunkatkaisin, ketjumitta, ketjujen kierrättäminen ja rattaiden säästäminen:

Takapyörän irrottamista voi helpottaa hankkimalla ketjuihin ns. pikaliittimen. Ketjun pikaliitin koostuu kahdesta tapillisesta metallilevystä, jotka toimivat ketjussa normaalin ketjulinkin tavoin. Pikaliitin avataan työntämällä puolia vastakkaisiin suuntiin pituussuunnassa (lyhentäen ketjua). Jotkut pikaliittimet saa auki sormin, joissakin tarvitsee lisävoimaa pihdeistä, avaaminen on kuitenkin yksinkertaista. Pikaliittimiä on yleensä hyvin varusteltujen pyöräliikkeiden kassan vieressä myytävänä, eivätkä ne maksa paljoa.

Jotta saat pikaliittimen ketjuihin, niin ketjut täytyy "katkaista" ketjunkatkaisimella. Ketjunkatkaisimen tappi asetetaan ketjun jonkin linkin tapin kohdalle. Ketjunkatkaisimen kampea käännetään, kunnes tappi irtoaa. Näin saadaan ketju katkaistua ja yksi linkki poistettua. Tämän poistetun tilalle laitetaan pikaliitin.

Pikaliitin helpottaa myös ketjujen vaihtamista. Ketjut venyvät ja on hyvä vaihtaa liikaa venyneet ketjut uusiin. Ketjun venymän mittaamiseen on olemassa helposti käytettävä työkalu ns. ketjumitta. Ketjumitan toinen pää asetetaan ketjun loveen yläpuolelta. Jos mitan toinen pää solahtaa alas toiseen loveen, niin ketju on venynyt liiaksi.

On hyvä "kierrättää" kaksia tai kolmia ketjuja. Tällä tavoin saa säästettyä etu- ja takarattaita. Ketjuja ja rattaita syö eniten lika. Ketjut on erittäin helppo pestä irrotettuna. Samalla pääsee putsaaman pyörästä paikat, joissa ketju on esteenä. Jotkut vaihtavat (kierrättäessään) ketjut 1000km välein, jotkut aina ne pestessään. Ketjut ovat takapakkoja edullisempia.

Ulkorenkaan ja sisärenkaan irrotus vanteelta

Jotta sisärengas olisi mahdollista irrottaa vanteelta, pitää siitä poistaa aluksi ilma venttiilin kautta. Ilman poistaminen riippuu siitä, minkä tyyppinen venttiili on kyseessä. Maantiepyörissä yleinen Presta-venttiili avataan ruuvaamalla nuppi löysemmälle ja painamalla sitä sisäänpäin. Jos pyörässä on autonventtiili, painetaan sen sisällä olevaa tappia alas. Vanhanmallinen Dunlop-venttiili avataan ruuvaamalla kaulus irti ja vetämällä venttiilin sisus ulos.

Rengasrautoja tarvitaan kireissä tapauksissa

Aloita ulkorenkaan vanteelta pois ottaminen vaikkapa venttiilin vastakkaiselta puolelta: tällöin rengasraudat saa helpoiten kumin alle. Raota ulkorenkaan ja vanteen väliä varovasti työntämällä muovinen rengasrauta niiden väliin. Kun rengasrauta on renkaan reunan alla, painamalla rengasrautaa osa ulkorenkaasta nousee pois vanteelta. Jos ulkorengas on löysä, koko renkaan saa tämän jälkeen irrotettua käsin tai liu'uttamalla rengasrautaa pitkittäissuunnassa vanteen ja ulkorenkaan välissä.

Jotkin renkaat ovat niin tiukkoja, että operaatioon tarvitaan useampaa rengasrautaa. Kiinnitä käyttämäsi rengasraudan toinen pää pinnoihin ja sijoita 2 kappaletta rengasrautoja noin 10-15 cm päähän toisistaan ulkorenkaan reunan alle. Paina varovasti rengasrautoja alaspäin ja näin ulkokumin pitäisi tulla vihdoinkin kunnolla vanteen reunan yli. Tämän jälkeen kuljeta taas yhtä rengasrautaa rauhallisesti pitkin vanteen reunaa, jotta ulkokumi tulee vanteen reunan yli koko matkalta.

Kun ulkorengas on pois vanteelta, sisärengas on helppo irrottaa

Nyt ulkorengas on toiselta puolelta vielä vanteella ja toisella puolella vanteen ulkopuolella. Seuraavaksi kaiva sisäkumi ulkokumin sisältä. Poista sisäkumi viimeiseksi venttiilin kohdalta. Paina venttiilin kohdalla ulkokumi irti olevalta puolelta sisäkumin ja venttiilireiän yli, jolloin venttiili voidaan vetää ulos venttiilinreiästä.

Kannattaa aina irrottaa sisäkumi ulkokumista siten, että ulkokumiin jättää jonkun erottuvan merkinnän venttiilin kohdalle (esim. teipinpala). Lisäksi kannattaa merkitä, miten päin sisärengas oli ulkorenkaan sisällä (esim. asettamalla teipinpala myös sisärenkaaseen venttiilin kohdalle samalle puolelle kuin ulkorenkaaseenkin). Näin voi helpommin löytää ulkorenkaasta reiän aiheuttajan. Kun reikä löytyy sisärenkaasta, on ulko- ja sisäkumin merkintöjen avulla helppo etsiä vastaava kohta ulkorenkaasta. Vanha ja tyylikäs mekaanikon tapa on asentaa rengas vanteelle joka kerta niin, että renkaan valmistajan logo tai vastaava merkintä on aina venttiilin kohdalla (kts. ylempi kuva), jolloin teipin käytöstä voidaan luopua.

Halutessaan koko ulkorenkaan voi myös irrottaa kokonaan vanteelta, jolloin sisäkumin irrotus ja ulkorenkaan tarkistus on helpompi tehdä. Tällöin tosin ulkorenkaan takaisin laittaminen myöhemmässä vaiheessa on hitaampaa. Todella kireiden renkaiden kohdalla kannattaa siis mieluummin irrottaa ulkorengas vain vanteen toiselta puolelta.

Reiän etsintä sisäkumista

Pumppaa sisäkumiin ilmaa. Monesti reiän löytää jo sieltä vuotavan ilman äänen perusteella. Jos reikä on melko pieni, kannattaa etsiä sitä laittamalla sisäkumi nenän ja huulien eteen, jotka aistivat pienenkin ilmavirtauksen todella herkästi. Toinen konsti on upottaa sisäkumi vesiastiaan ja tarkkailla ilmakuplia. Tämä on usein etenkin äärettömän pienten reikien kohdalla ainut tapa paikallistaa vuoto. Kun löydät reiän, merkkaa sen kohta vaikkapa tussilla tai valkoisella liidulla tai teipillä.

Kumin paikkaus

Kun reikä on löytynyt, tyhjennä renkaasta vähän ilmaa paikkauksen helpottamiseksi. Putsaa ja karhenna reiän alue paikkarasian pienellä hiekkapaperilla, jotta liima tarttuisi siihen mahdollisimman hyvin. Älä kuitenkaan hinkkaa niin, että hiot sisäkumiin uuden reiän. Tutustu käyttämäsi paikkarasian ohjeisiin ja selvitä tarvitseeko juuri kyseisiin paikkoihin laittaa liimaa.

Kun tulevan paikan alue on karhennettu, levitä siihen tasainen, ohut kerros liimaa paikkarasian liimatuubilla. Paikkoja on erikokoisia - karhenna ja levitä liimaa koko paikan laajuiselle alueelle. Anna liiman kuivahtaa muutamia minuutteja siten, että liima on mattapintaista, eikä enää kiillä. Ota sitten paikkarasiasta tarvittavan kokoinen paikka ja irrota siitä metallinen foliosuoja. Älä kosketa tai muutoin likaa folion suojaamana ollutta pintaa. Paina foliota vasten ollut pinta tarkasti reiän päälle, puristele paikkaa sisäkumia vasten nopeasti pari kertaa paikan keskeltä reunoihin suuntautuvin sormenliikkein ja purista hetki paikattua kohtaa litteää työkalua tai kämmentä vasten tiukasti (n. 2-3 minuuttia), minkä jälkeen liiman pitäisi olla riittävän kuivaa ja paikan pysyä paikoillaan. Joissain paikoissa paikan päälle jää muovinen tai paperinen kalvo, jonka voi jättää paikoilleen, jotta paikka ei takertuisi kiinni ulkokumin sisäpintaan.

Karhennettuun pintaan lisätään liima ja annetaan kuivua. Lopuksi paikka päälle ja painellaan sitä hetkinen
Tarrapaikkoja on helppo kuljettaa ja käyttää

Nykyisin markkinoilta löytyy myös vain postimerkin kokoisia pikapaikkarasioita, joiden käyttö on erittäin helppoa ja nopeaa (ks. kuva oikealla). Mukana on yleensä pala karhennuspaperia ja muutama paikka, jotka toimivat tarran tapaan. Paikan toiselta puolelta irrotetaan kalvo ja paikka vain kiinnitetään sisärenkaaseen. Mitään liimauksia ja odottelua ei siis tarvita. Pikapaikoissa on tosin havaittu laatueroja. Jotkin pikapaikat alkavat vuotaa uudestaan melko pian paikkauksen jälkeen. Esim. viereisen kuvan ParkToolin pikapaikat eivät kokemuksen mukaan kestä pidempiä aikoja vaan alkavat vuotaa ajan myötä. Tämän vuoksi pikapaikkoja ei kannatakaan käyttää kuin väliaikaiseen paikkaukseen, jos mukana ei satu olemaan varasisäkumia tai kunnollisia paikkausvälineitä.

Ulkorenkaan ja vannenauhan tarkistus

Vaikka sisäkumi onkin paikattu, vielä voi olla löytymättä rengasrikon varsinainen aiheuttaja. Jos merkitsit ulkorenkaaseen venttiilin kohdan ennen ulkorenkaan irrotusta vanteelta, aseta nyt sisä- ja ulkorengas kohdakkain sisärenkaan venttiilin ja ulkorenkaan merkinnän perusteella. Rengasrikon varsinainen aiheuttaja pitäisi löytyä ulkorenkaasta sisärenkaan paikan lähettyviltä. Jos rengasrikon aiheuttajaa ei tällä tavalla löydy, kannattaa käydä koko ulkorengas huolellisesti läpi. Käy sormien avulla läpi koko ulkokumin sisäpinta. Jos tunnet teräviä kohtia, katso kumin ulkopuolelta näkyykö kiviä, lasia yms. renkaan pinnassa ja poista ne. Voit puristella kumia, jolloin kumissa olevat reiät ja vauriot avautuvat paremmin ja näet onko siellä kiviä. Jos löydät rengasrikon aiheuttajan, heitä se mielellään kauas pyöräreitistä tai mahdollisuuksien mukaan suoraan roskikseen, ettei kukaan muu aja saman esineen päältä tai esine joudu myöhemmin esim. koiran tassuun.

Vannenauhan kunto on myös aina syytä tarkistaa

Tätä vaihetta ei saa todellakaan unohtaa, sillä jos ulkorenkaan sisäpinnassa on esimerkiksi terävä kivi ja sitä ei ole muistettu poistaa, puhkeaa rengas nopeasti uudelleen paikkauksen jälkeen. Ulkorenkaasta ei välttämättä aina löydy mitään teräviä esineitä, vaan ne ovat voineet irrota siitä heti reiän tehtyään. Jos sisäkumissa on reikä vanteen eikä ulkorenkaan puolella, tutki vannenauhan kunto. Tarkista, että vannenauha on paikallaan eikä vanteesta törrötä piikkiä tai pinnan päätä, joka mahdollisesti puhkaisee sisäkumin.

Onteloprofiilin vanteissa on pinnojen nippeleiden kohdilla terävät reiät, jotka puhkaisevat sisäkumin. Vannenauhan tulee olla hyvin paikallaan, jotta se suojaa sisäkumia. Vannenauhan lipsahtaessa sisäkumi puhkeaa painetta lisättäessä. Huonolla vannenauhalla voi nilkuttaa jonkin aikaa puoliksi pumpatulla renkaalla. Vannenauhan vaihto, tarkka asentaminen ja tarvittaesa päällekkäinen kaksinkertainen vannenauha suojaa hyvin sisäkumia vanteen särmiltä.

Renkaan asennus

Kun sisäkumi on vihdoin paikattu, puuttuu enää sen paikalleen asennus. Aseta ensin hivenen muotoonsa pumpattu sisäkumi ulkorenkaan sisälle kokonaisuudessaan. Tarkasta onko renkaaseen merkitty tietty pyörimissuunta. Jos ulkorenkaan toinen reuna ei ole vielä vanteella, aseta ulkorengas vanteen sisäpuolelle. Aseta sisäkumin venttiili vanteen venttiilireiästä läpi ja tarkista, että venttiili ei jää vinoon. Paina sitten, esim. peukaloilla, ulkokumin toinenkin reuna vanteelle aloittaen venttiilin kohdasta. Kun ulkokumia on ulkopuolella alle 1/4 osa, saatat joutua tyhjentämään sisärenkaan taas täysin tai ottamaan rengasraudat avuksi. Aseta toinen rauta paikalleen ja estä sillä ulkokumin uudelleen irtoaminen. Toisen käden raudalla taivuta pikkuhiljaa ulkokumia paikalleen. Varo ettei sisäkumi jää vanteen ja rengasraudan väliin! Rengasrautojen käytön sijasta voit yrittää tehdä lisää liikkumavaraa painelemalla ulkorengasta kohti napaa kaksin käsin molemmin puolin edeten venttiilin kohdasta kohti vielä asettumatonta kohtaa. Kun ulkokumi on paikallaan, lisää renkaaseen hieman ilmaa ja puristele renkaan sivuja, jotta sisäkumi asettuisi kunnolla paikalleen. Varmista, että ulkokumin reunat painuvat paikoilleen myös venttiilin kohdalla. Se on syytä tehdä ennen paineen lisäämistä työntämällä venttiilin putkea sisään päin melkein kokonaan vanteen sisään ja painelemalla samalla ulkorenkaan reunoja sisään päin. Muutoin venttiilin kohta jää koholleen ja aiheuttaa pomppuisan tunteen ajettaessa.

Pumppaa rengas lopulta oikeaan käyttöpaineeseen ja kiinnitä takaisin pyörän haarukkaan. Takavaihtajan ketjua voi avittaa oikeaan paikkaan rengasraudan avulla. Kiristä mutterit/linkut ja muista palauttaa jarrujen pikavapautin oikeaan asentoon. Tarkista lopuksi jarrujen ja vaihteiden toiminta.

Katso myös

Lähteet

Aiheeseen liittyvää sisältöä...