Sivuston tarkoitus

Logo iso.gif

Polkupyöräwiki on vuonna 2008 perustettu yhteisöllinen verkkosivusto, jonka sisältöä kaikki kiinnostuneet voivat itse muokata. Sivuston tarkoituksena on tarjota kattava tietolähde, joka kertoo selkeästi suomeksi kaiken polkupyöräilystä. Keskeisenä visiona on saada suomalaiset pyöräilemään enemmän. Polkupyöräwiki tavoittaa pyöräilyn sesonkiaikoina noin 7000-9000 kävijää viikossa.

Wikin sisällön tuottavat pyöräilijät itse. Tavoitteena onkin, että wikin avulla pystymme hyödyntämään kokeneiden pyöräilijöiden antamia neuvoja niin pyörän valinnassa, oikeassa liikennekäyttäytymisessä, harjoittelussa, tekniikassa, pyörän huollossa ja varusteissa. Jos kypärää, pumppua ja vararengasta ei olisi keksitty, Polkupyöräwikiä voisi toivottavasti pitää tulevaisuudessa pyöräilijän tärkeimpänä kaverina.

Polkupyöräwikin synty

Idea Polkupyöräwikistä sai alkunsa vuoden 2008 toukokuussa. Olin juuri saanut kesäksi harjoittelupaikan (pakollinen työharjoittelu) pääkaupunkiseudulta, noin 16 kilometrin päästä kotoani. Mietin, mikä olisi paras/nopein tapa hoitaa työmatkat. Omaa autoa en ympäristösyistä viitsi vain määräaikaista työtä varten hankkia ja ainainen bussilla matkustelu ja linja-auton odottelu ei saanut enää innostumaan, vaikka opiskelijana olen siihen kyllä tottunutkin. Satunnaisia pitempiäkin matkoja vanhalla maastopyörällä tehneenä mietin, josko polkupyöräily olisikin se järkevin vaihtoehto. Vapaus, vauhti, kunnon ylläpito, pienet käyttökustannukset.. tarvitseeko päätöstä nyt enempää perustellakaan.

Uuden nopeamman polkupyörän hankinta tuli siis ajankohtaiseksi allekirjoittaneelle ja jossain sisimmässä kasvoi ajatus oikean maantiepyörän hankinnasta. Todennäköisesti kipinä maantiepyörän ostoon sai alkunsa hyvän kaverini ehdotuksesta ja mahdollisuudesta kokeilla ensimmäistä kertaa tätä kevyttä, siroa ja nopeaa maantiepyörää, jonka hän oli hankkinut käytettynä. Samaista kaveria on myös kiittäminen siitä, että vaihdoin vuosia sitten tietokoneeni kannettavaan Macintoshiin, jota en ole katunut pätkääkään.

Itse maantiepyörän valinta oli kuitenkin vaikeaa, paljon vaikeampaa kuin yleensä muiden uusien asioiden kanssa painiskeleminen. Mikä olisi hinta/laatu-suhteeltaan paras pyörä? Mihin asioihin valinnassa pitää kiinnittää huomiota? Mitä varusteita tarvitsen? Voiko maantiepyörällä ajaa hiekalla? Mitä hittoa tarkoittaa stemmi tai kadenssi ja miten lukkopolkimet toimivat? Maantiepyörän ostoa voisikin verrata tietokoneen ostamiseen, jossa käyttötarkoitus ratkaisee ja kokonaisuus muodostuu rungon ympärille kasatuista osista. Tätä soppaa sitten hämmennetään markkinamiesten ylistyksillä ja kryptisilla lyhenteillä. Tietokoneen ostajalla on kuitenkin se etu, että netti ja kirjat ovat pullollaan tietoa tietotekniikasta, kun taas pelkästään pyöräilyyn liittyvät sivustot, lehdet ja kirjat ovat harvassa.

Pikainen Googletus ei oikein anna järkeviä pyöräilyyn liittyviä sivustoja ja aiheen tarkempikin analysointi paljastaa, että yksittäisiä tiedonmurusia löytyy vain sieltä täältä. Hyvin toteutettua ja laajaa polkupyöräsivustoa ei yksinkertaisesti ole. Suomenkielisistä sivustoista oikeastaan vain Fillari-lehden keskustelupalsta on tutustumisen arvoinen, mutta itse nettisivut ovat ala-arvoiset. Missä on vika, kun tällaisia erikoistuneita sivustoja ei ole? Kannattaisiko alan harrastajille tarjota selkeät ja helppokäyttöiset välineet tiedon tuottamiseen ja lukemiseen, josta kaikki voisivat vapaasti hyötyä. Juuri tähän on Polkupyöräwiki tarkoitettu. Aina voi oppia jotakin uutta ja toivottavasti mahdollisimman moni kokeekin sivuston hyödylliseksi. Tästä alkaa toivottavasti oikean Polkupyöräraamatun synty.

--Bianchi 19. heinäkuuta 2008 kello 19.07 (UTC)

Tilastotietoa

Tilastoja kävijöistä kerätään wikin sisäisen ohjelmiston lisäksi mm. Google Analytics-ohjelmistolla. Jotkin tilastot ovat kaikkien nähtävillä:

  • Wikin tilastoja (suosituin sivu, sivujen määrä, rekisteröityneet käyttäjät jne.) voi katsoa sivulla Toiminnot:Tilastot.
  • Sivuston saatavuutta monitoroidaan automaattisesti 30 minuutin välein. Tästä muodostunutta uptimea voi tarkastella SiteUptime-palvelussa.

Tekninen toteutus

Polkupyöräwikin ydin on Wikipediastakin tuttu Mediawiki-ohjelmisto, joka siis mahdollistaa sen, että käyttäjät voivat itse muokata sivujen sisältöä. Tarkempaa tietoa Polkupyöräwikin käyttämästä Mediawikistä ja sen lisäosista löytyy sivulta Toiminnot:Versio. Wikin tekniikasta (mm. ulkoasusta ja varmuuskopioinnista) kerrotaan tarkemmin sivulla Tekniikka.

Yhteystiedot ja palaute

Ikoni email.png
Kuvan tiedot

Palaute ja kommentit ovat aina tervetullutta, on se sitten ruusuja tai risuja. Mikäli kommenttisi kohdistuu johonkin tiettyyn sivuun, kirjoita kommenttisi kyseisen sivun keskustelu-sivulle. Toivomuksia uusista ominaisuuksista ja korjauksista voi esittää uudistuksia-sivulla.

Näiden lisäksi voit lähettää palautetta ylläpidolle sähköpostitse osoitteeseen palaute@polkupyoraily.net.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...