Wikin ohjelmisto ja tekniikat

Logo iso.gif

Polkupyöräwiki pohjautuu PHP-kielellä rakennettuun MediaWiki-ohjelmistoon. Vaikka MediaWiki onkin suurilta osin hyvin valmis paketti yhteisölliseen kirjoittamiseen, vaatii Polkupyöräwikin ylläpitäminen kuitenkin muutoksia wikin ohjelmistoon. Polkupyöräwikiä varten on täytynyt mm. tehdä asetusmuutoksia, asentaa tarvittavia lisäosia sekä viilata wikin ulkoasua. Kehitys on jatkuvaa ja wikin ohjelmistoa muutetaan aina tarpeen tullen.

Ulkoasu

Ulkoasun pohjana on käytetty teemaa bootstrap-mediawiki, joka pohjautuu responsiiviseen Bootstrap pohjaan. Ulkoasua on alkuperäisestä hieman muokattu omaan käyttöön. Sivulla olevat ikonit ovat pääasiassa Font Awesome -kirjastosta.

Palvelin ja palvelinkulut

Polkupyöräwikin tuotantoversiota ajetaan Sigmaticin jaetussa webhotelissa. Käytössä oleva palvelu on Sigmaticin Advanced-webhotelli, jossa on 2 Gt palvelintilaa ja liikennesuositus 20 Gt / kk. Hinta on 102 € / vuosi, mutta Sigmatic sponsoroi tämän PolkupyöräWikille. Domain-osoitteen (polkupyoraily.net) ylläpidosta vastaa niin ikään Sigmatic. Verkkotunnuksen hinta PolkupyöräWikille on 25 € / vuosi, joka pyritään rahoittamaan sivuilla olevilla mainoksilla.

Varmuuskopiointi

Wikin muuttuneet tiedostot varmuuskopioidaan automaattisesti joka päivä keskiyöllä (mm. kuvat ja muut käyttäjien tallentamat tiedostot). Lisäksi joka kuun alussa otetaan automaattisesti täydellinen varmuuskopio wikin kaikista tiedostoista. Muuttuneiden tiedostojen varmuuskopioita säilytetään Sigmaticin palvelimella viimeiseen täydelliseen varmuuskopioon asti. Täydellisistä varmuuskopioista palvelimella säilytetään viimeisin. Muuttuneiden tiedostojen varmuuskopiot lähetetään joka päivä ylläpidon omalle tiedostopalvelimelle, jossa näitä varmuuskopioita säilytetään kuluvan ja edellisen kuukauden ajalta. Täydelliset varmuuskopiot lähetetään joka kuun alussa niin ikään ylläpidon omalle tiedostopalvelimelle, jossa säilytetään viimeisen ja sitä edellinen täydellinen varmuuskopio.

Tietokanta varmuuskopioidaan myös automaattisesti joka päivä keskiyöllä. Tietokannan varmuuskopioita säilytetään 7 viimeisen päivän osalta Sigmaticin palvelimella (eri palvelin kuin itse tietokantapalvelin). Tämän lisäksi tietokanta varmuuskopioidaan joka maanantai ylläpidon omalle tiedostopalvelimelle, jossa viikoittaisia varmuuskopiota säilytetään kuluvan ja edellisen kuukauden ajalta.

Niin tiedostojen kuin tietokannan varmuuskopiot ovat vahvasti salattuja siirron ja säilytyksen ajan. Tiedostot ja tietokanta voidaan siis aina palauttaa mihin tahansa tilaan edellisestä päivästä aina vähintään kuukauden takaiseen tilaan. Palvelimen hajoaminen ja tiedostojen sekä tietokannan täydellinen tuhoutuminen palvelimilta eivät myöskään hävitä kokonaan arvokasta tietoa. Automaattisten varmuuskopioiden lisäksi varmuuskopioita otetaan epäsäännöllisesti manuaalisesti, jolloin varmuuskopiot tallennetaan USB-kovalevylle.

Wikin lähdekoodit ja kehitys

Polkupyöräwikin lähdekoodit löytyvät Git-versionhallinnasta, jota ylläpidetään BitBucket-palvelussa. Projekti on BitBucketissa yksityinen, joten lähdekoodit eivät ole julkisesti näkyvillä.

Bitbucket logo.png

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...