Polkupyörän huollossa tarvittavat työkalut

Omatoimisen pyöräilijän yleisimpiä työkaluja

Polkupyörä voi olla tyypistä ja varustetasosta riippuen teknisesti erittäin yksinkertainen, tai hyvin hienostunut laite. Normaalit ns. peruspyörät, eli yksivaihteiset "mummopyörät" ja yksinkertaiset maantie- ja maastopyörät voidaan huoltaa tärkeimmiltä osin melko rajallisella työkaluvalikoimalla. Oheinen kuva esittää työkaluvalikoimaa, jolla onnistuvat useimmat huoltotehtävät melko laajallekin valikoimalle pyöriä.

Pallopäinen kuusiokoloavain

Kuusiokoloavaimet

Uusissa pyörissä useimmat osat on kiinnitetty kuusiokoloruuveilla ja silloin hyvälaatuinen kuusiokoloavainsarja on huoltajalle tärkeä. Kuusiokoloavaimia hankittaessa kannattaa kiinnittää huomio työkalujen laatuun ja muotoiluun. Yleisin kuusiokoloavaintyyppi on L-mallinen avain, joka soveltuu hyvin kaikenlaiseen käyttöön. L-avaimista kannattaa valita ns. pallopäinen malli, joka mahdollistaa ruuvien kääntämisen myös pienessä kulmassa. Työkalujen laadun ohella erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota kuusiokoloavaimien säilytykseen, sillä irrallaan olevat avaimet katoavat hyvin helposti. Hyvälaatuisien kuusiokoloavainsarjojen mukana tulee lähes aina muovinen pidin, joka on yleensä hyvin toimiva. Heikompilaatuisissa sarjoissa kiinnitys on tehty avainrenkaiden kaltaisilla kiinnikkeillä, joiden käyttäminen on vaivalloista. Lisäksi heikkolaatuiset avaimet kestävät huonosti käyttöä ja voivat pilata ruuvin kantoja.

Kuusiokoloavainsarjat sisältävät tavallisesti kaikki tärkeimmät avainkoot: 6, 5, 4, 3 ja 2.5mm. Tuumakokoisia kuusiokoloruuveja on olemassa, mutta nykyisin käytännössä aina yhdysvaltalaisissakin polkupyörissä on millikokoiset kuusiokoloruuvit.

Kuusiokoloavaimien käytössä oleellista on varmistaa, että avain painuu ruuvin kannassa olevassa reiässä pohjaan asti. Monesti lika tai kulunut ruuvin kanta tekee avaimen asettamisen vaikeaksi. Jos kuusiokoloavaimen pää asettuu huonosti ruuviin, niin hyvälläkin avaimella voi kanta mennä pilalle helposti. Joskus polkupyörien osissa käytetään ruuvistandardeista poikkeavia kiinnitysosia (esim. monet titaaniruuvit ja erilaiset alumiiniset osat), joiden materiaali voi olla pehmeämpää ja uran syvyys pienempi kuin vakioruuveissa. Näiden kanssa kannattaa olla erityisen huolellinen.

Kiintoavaimet ja jakoavaimet

Vanhemmissa polkupyörissä useimmat osat on kiinnitetty kuusiokantaisilla ruuveilla ja muttereilla. Kuusiokantaruuvi on yleisin ja edullisin, ja monissa muissakin koneissa laajalti käytetty ruuvityyppi. Kiintoavain on yksinkertaisin kuusiokantaan sopiva työkalu ja se toimii polkupyörän korjauksessa yleensä riittävän hyvin. Kiintoavaimien tärkeimmät koot ovat 9, 10, 13, 14 ja 15mm, joiden avulla voi tehdä tavallisimmat työt. Kiintoavaimissa melko halvatkin työkalut ovat usein laadultaan riittäviä harrastekäyttöön.

Shimanon 13mm x 14mm kartioavainpari TL-HS10 (engl. cone wrench)

Kiintoavaimen erikoistapaus on ns. kartioavain tai kartiokiintoavain, eli kapea tai litteä kiintoavain, jota käytetään polkupyörän kiekkojen navoissa olevien laakerikartioiden avaukseen ja kiristykseen. Kartioavaimet on valmistettu yleensä noin 2mm teräslevystä leikkaamalla. Monissa kartioavaimissa on kiintoavainten tapaan kaksi päätä, jotka ovat eri kokoa. Näin avain on monikäyttöisempi ja niitä tarvitaan työkalupakissa vähemmän. Kartioavaimien yleisimmät koot ovat 13, 14, 15 ja 17mm. Kartioavaimet ovat erikoistyökaluja, joita käytetään pääasiassa vain polkupyörissä. Hyvinvarustetut pyöräliikkeet myyvät kartioavaimia eri kokoina. Paras tapa hankkia oikeankokoinen kartioavain on mennä pyöräliikkeeseen sovittelemaan. Yleensä kartioavaimia kannattaa hankkia pareittain.


Jakoavainta käytetään monesti kiintoavaimien tilalla, koska se on säädettävyytensä ansiosta monikäyttöinen yleistyökalu kuusioruuveille ja muttereille. Jakoavaimen käytössä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota työkalun laatuun ja myös sen huolelliseen käyttöön. Heikkolaatuisien jakoavaimien leuat muokkautuvat tai vääntyvät usein luvattoman helposti kovassa käytössä. Vioittuneen jakoavaimen käyttö tai avaimen jättäminen liian löysälle saa helposti aikaan ruuvien tai mutterien kantojen vaurioitumisen. Jakoavain onkin parhaimmillaan kevyessä työssä.

Suositeltavia, hyvälaatuisia työkalumerkkejä

Seuraavassa on lyhyesti listattu joitakin tunnettuja ja yleensä hyvälaatuisiksi luokiteltavia työkalumerkkejä. Usein kokemattomat huoltajat eivät halua sijoittaa rahojaan kunnollisiin työkaluihin ja tämä on yleensä jälkikäteen ajatellen virhe. Hyvälaatuinen työkalu voi olla hinnaltaan moninkertainen verrattuna halpaan kiinalaiseen kopioon, mutta vastaavasti kunnollinen työväline on käyttöarvoltaan (mukavuus, toimivuus, luotettavuus) ja eliniältään todella merkittävästi parempi. Hyvä työkalu kestää käytössä vielä seuraavallakin sukupolvella ja sellainen kannattaa usein ostaa vaikka käytettynäkin (jos jostain löytää).

Aiheeseen liittyvää sisältöä...