Tälle sivulle on koottu sanastoa liittyen polkupyöräilyyn. Taulukosta löytyy yleisimpien pyöräilytermien lyhyet selitykset. Suositeltavaa on myös katsoa polkupyöräilijän sanakirja, johon on koottu eri termien englannin-, saksan- ja ruotsinkielisiä vastineita.

Polkupyöräsanasto
Termi Termin selitys
29er Maastopyörä, jossa käytetään 29-tuumaisia renkaita perinteisempien 26-tuumaisten renkaiden sijasta. Todellisuudessa vanteen halkaisija on sama kuin esim. 28-tuumaisten maantiepyörien (ISO 622 mm), mutta paksu rengas mukaan luettuna halkaisija on lähellä 29", josta nimitys 29er.
Aerobinen suoritus Liikunta, jossa happea kuluu enintään se määrä, jonka elimistö pystyy lihaksiin toimittamaan. Vastakohta anaerobinen suoritus.
Alaote Maantiepyörän alaspäin kääntyvän ohjaustangon alaosat.
Alaputki Viistoputki. Rungon alaosan putki, joka yhdistää keskiön ja emäputken.
Anaerobinen suoritus Liikunta, jossa happea kuluu enemmän kuin elimistö pystyy lihaksiin toimittamaan. Tällöin syntyy happivelka. Vastakohta aerobinen suoritus.
Bepolite (Bicycle Early Pass over the Stop Line Technique). Uusi polkupyörien liikennevalo-ohjaus, jonka tarkoituksena on vähentää punaisissa valoissa odottamista.
Bianchi Italialainen polkupyörävalmistaja, jota pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista pyörävalmistajista. Bianchin polkupyörät tunnistaa helposti turkoosista Celeste-väristään. Äännetään "Bianki".
Campagnolo Italialainen polkupyöräosien valmistaja, keskittyy lähinnä maantie- ja rataosiin, valmistaa myös suoralle ohjaustangolle sopivia vaihtajia ja jarruvipuja. Äännetään "Campanjolo". Alamerkkinä Fulcrum, joka valmistaa kiekkoja ja kampisatseja.
CRC Chain Reaction Cycles. Ulkomainen pyöräilytarvikkeita myyvä nettikauppa.
Dunlop Woods valve, English valve, DV. Polkupyörän sisäkumin venttiilityyppi, joita löytyy erityisesti vanhemmista pyöristä.
Emäputki Rungon etummaisin putki, jonka läpi haarukka kulkee.
Eturatas Oikeanpuoleiseen poljinkampeen kiinnitetty kookas hammasratas. Rattaita on yleensä yhdestä kolmeen.
Fiksi Fixed gear eli pyörä, jossa on kiinteä välitys eikä ollenkaan vapaaratasta eikä aina edes jarruja. Polkimet pyörivät siis aina takapyörän pyöriessä. Jarrutus tapahtuu siten, että yritetään polkea taaksepäin ja siten hidastaa polkimien pyörimistä. Erikoistapauksena kolmevaihteinen fiksinapa, jossa navassa ei ole normaalisti vapaaratasta, mutta silti kolme vaihdetta.
Haarukanpäät Etu- ja takahaarukan kärjissä olevat lovetut ulokkeet, joihin pyörä kiinnitetään.
Haarukka Renkaan napaan asti ulottuvat ja renkaan molemmin puolin kulkevat putket muodostavat haarukan. Pyörässä on sekä etu- että takahaarukka.
Happivelka Anaerobisessa suorituksessa syntyvä tila, jossa elimistö ei kykene toimittamaan niin paljon happea kuin lihakset tarvitsisivat.
Hybridi Polkupyörä, joka sisältää sekä maasto- että maantiepyörän ominaisuuksia.
Istuinkannatin Sama kuin satulatolppa.
Jarrukäpälä Jalkajarrullisissa pyörissä takarenkaan pysäyttämiseen tarvittava metallinen osa. Yleensä kiinnitetty takahaarukan alaputkeen.
Jarrun vapaaliike Matka, jonka jarrukahva liikkuu ennen kun jarrupalat ottavat kiinni vanteen reunoihin tai jarrulevyyn.
Jousitus Järjestelmä, jonka tarkoituksena on pehmentää ajopinnan epätasaisuuksien vaikutusta ja pitää renkaat kosketuksessa ajopintaan. Toteutetaan yleensä ilma- tai jousijärjestelmillä.
Juomareppu Kevyt reppu, jonka sisällä on kestävä pussi, johon voi varastoida useita litroja vettä. Repun sisältä lähtee imuletku, jonka pää kiinnitetään repun hihnaan olkapään kohdalle, jolloin pyöräilijä voi juoda letkun kautta päätä kääntämällä.
Kadenssi Poljinkammen pyöritysnopeus. Pyöritysnopeus ilmoitetaan poljinkampien kierroksina minuutissa.
Kampisarja Poljinkampien ja eturattaiston yhdistelmästä käytetty nimi.
Keskiö Pyörän rungon rakenneosa, jonka sisällä on keskiölaakeri ja johon polkupyörän kammet kiinnitetään. Keskiö sijaitsee alaputken, satulaputken ja takahaarukan yhtymäkohdassa.
Keskiölaakeri Pyörän rakenneosa, joka yhdistää keskiön molemmin puolin sijaitsevat poljinkammet toisiinsa.
Ketjuruoska Käytetään rataspakan avaukseen. Ketjuruoskalla pidetään pakkaa paikallaan kun pakka-avaimella avataan lukkorengas.
Kevyt liikenne Kulkemista jalan, rullaluistimilla, potkulaudalla tai polkupyörällä.
Kiekko Kiekko = napa + pinnat + vanne
Klappi/välys Ei toivottu liike laakereissa, joka johtuu niiden kulumisesta tai väärästä kokoamisesta/säädöstä.
Klossi Metallinen tai muovinen osa ruuvattuna pyöräilykengän pohjaan. Klossi kiinnittää kengän lukkopolkimeen. Kenkä vapautetaan kiertämällä kantapäätä hieman pyörästä ulospäin.
Lepuuttajat Maantiepyörien käyrissä ohjaustangoissa jarrujen yläosan koverat kohdat. Ajaja voi asettaa kätensä lepuuttajille, jolloin hänen peukalon ja etusormen välinen osa on lepuuttajalla ja muut sormet jarrukahvoilla.
Lukkopoljin Poljintyyppi, johon pyöräilykengän pohjassa oleva klossi kiinnittyy pitääkseen jalan kiinni polkimessa.
Lukkorengas Lukkorenkaalla tarkoitetaan yleensä rataspakan kasassa pitävää ruuvia, jonka avaamalla rataspakka lähtee irti vapaarattaasta.
Nojapyörä / Nojakki Polkupyörä, jossa pyörän kuljettaja istuu nojatuolimaisessa asennossa tai makaa selällään.
Nousukahvat Pyörän tangon päihin kiinnitettävät lyhyet putket, joihin ajaja yleensä tarttuu ylämäkeen poljettaessa paremman otteen saamiseksi.
Ohjainkannatin Polkupyörän rakenneosa, joka yhdistää ohjaustangon emäputkeen.
Ohjainlaakeri Laakeriyksikkö, joka kiinnittää etuhaarukan runkoon ja päästää etuhaarukan kääntymään. Ohjainlaakereita on kahdentyyppisiä: kierteettömiä ja kierteellisiä.
Ohjainpyörät Pienet pyörät, jotka ohjaavat ketjua rattaiden ympäri takavaihtajan läpi kohti eturatasta. Yleisesti käytetty nimitys on rissapyörät.
Peesaus Ajaminen toisen pyörän lähellä, jolloin takana oleva ajaja on suojassa tuulelta ja ilmanvastukselta. Tämän ansiosta takana ajava selviää pienemmällä energiankulutuksella.
Pikalinkku Kiinnitysväline, joka voidaan avata ja sulkea vivusta ilman työkaluja. Käytetään yleensä etupyörän kiinnittämisessä etuhaarukan haarukanpäähän, tai istuinkannattimissa.
Poljinkammet Varret, jotka keskiölaakeri yhdistää toisiinsa ja jotka välittävät polkimien liikkeen eturattaiden kautta ketjuun.
Presta Kapea eurooppalainen sisäkumin venttiilityyppi, joka löytyy yleensä hieman kalliimmista pyöristä, kuten maantiepyöristä (varsinkin ranskalaisista), koska venttiili kestää suurempaa painetta. Venttiilin neula lukitaan paikalleen pienellä mutterilla, jolloin neulan painaminen ei tyhjennä rengasta.
Pukinsarvet Kaareva ohjaustanko, joka löytyy yleensä maantiepyöristä.
Puola Ohut terästanko, joka liittää navan vanteeseen. Termistä käytetään yleensä nimitystä pinna.
Puolausavain Pinnojen kiristämiseen käytettävä työkalu.
Putkelta ajaminen Seisten ajaminen eli satulasta koholla polkeminen.
Pystyputki Sama kuin satulaputki.
Päätyholkki Pehmeästä metallista tehty ja toisesta päästä suljettu pieni metallilieriö, joka kiinnitetään vaijerin päähän estämään vaijerin päätä nirhautumasta.
Rataspakka Hammasrattaiden ryhmä takapyörässä. Rataspakassa on usein viidestä kymmeneen hammasratasta ja vastaavasti puhutaan viisi- tai kymmenlehtisistä rataspakoista. Rataspakka kiinnittyy vapaarattaaseen.
Reunalanka Ulkorenkaan molemmilla puolilla oleva reunavahvike, joka pitelee täyteen pumpatun renkaan vanteessa kiinni.
Rihtaus Kiekkojen tai vanteiden rihtaus tarkoittaa pinnojen kiristämistä siten, että vanne on suorassa.
Runko Runko yhdistää polkupyörän osat toisiinsa. Runko koostuu emäputkesta, vaakaputkesta, alaputkesta, satulaputkesta sekä tahahaarukan ylä- ja alaputkesta.
Ruotoputki Emäputken sisään sijoitettava etuhaarukan varsiosa.
Satulakiskot Kiskot, joiden kautta satula kiinnittyy satulatolppaan.
Satulaputki Rungon putki, jonka sisällä on satulatolppa.
Satulatolppa Istuinkannatin. Ontto putki, jonka välityksellä satula kiinnittyy satulaputkeen.
Schrader Sisäkumin venttiilityyppi, joita löytyy yleensä maastopyöristä ja hybridipyöristä. Samanlainen kuin auton venttiili.
Shimano Japanilainen polkupyöränosien valmistaja, joka on suurin ja tunnetuin osavalmistaja. Tarjoaa komponentteja niin rata-, maantie kuin maastopyöriin.
Sinkula Single speed eli yksivaihteinen pyörä, jossa on yleensä vapaaratas, mutta ei jalkajarruja. Polkimet eivät siis välttämättä pyöri takapyörän pyöriessä.
Snakebite Sisärenkaan kaksi vierekkäistä reikää, jotka syntyvät, kun pyörällä ajetaan terävän kulman (esim. kaivonkannen tai katukiveyksen reunan) yli ja rengas puristuu kaksinkerroin vanteen ja kulman väliin. Alhainen rengaspaine ja väärä ajotapa edesauttavat snakebiten syntymistä.
SRAM Yhdysvaltalainen osavalmistaja, osia sekä maasto-, maantie- ja käyttöpyöriin. Omistaa mm. Avidin, Rock Shoxsin, Zipin ja Truvativin.
Stemmi Sama kuin ohjainkannatin.
Takahaarukan alaputki Ketjuhaara. Rungon putki pyörän takaosassa, joka yhdistää keskiön ja takapyörän navan. Putkia on kaksi kappaletta pyörän molemmin puolin.
Takahaarukan yläputki Istuinhaara. Rungon putki pyörän takaosassa, joka yhdistää satulaputken ja takapyörän navan ja johon esim. takajarrut kiinnittyvät. Putkia on kaksi kappaletta pyörän molemmin puolin.
Takaratas Hammaspyörä takarenkaan rataspakassa. Takarattaiden kokonaisuutta sanotaan rataspakaksi.
Torx Perinteistä kuusiokolokantaa uudempi kuusisakaraisen tähden muotoinen ruuvikanta, joita löytyy mm. levyjarrujen kiinnityspulteista. Näiden avaamiseen tarvitaan Torx-avain.
Tuubirengas Rengastyyppi, jossa renkaan ulkokumi on ommeltu kiinni sisärenkaaseen yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin rengas voidaan pumpata kovemmaksi kuin erillinen sisä- ja ulkorenkaan yhdistelmä. Liimataan tai teipataan kiinni erityisesti tälle rengastyypille sunnitellulle erikoisvanteelle.
Täysjousitettu pyörä Pyörä, jossa on sekä etu- että takajousitus.
Vaakaputki Rungon yläosan putki, joka yhdistää satulaputken ja emäputken.
Vapaaratas Napaan kuuluva rakenneosa, joka päästää takapyörän pyörimään silloinkin, kun polkimet ovat paikoillaan.
Varvaskoukku Polkimeen kiinnitetty koukku, johon kengän kärki asettuu, jolloin poljinta voi vetää ylöspäin. Varvaskoukussa on yleensä kiinni remmi, joka sitoo kengän kiinni polkimeen. Varvaskoukkua käytettiin ennen lukkopolkimien keksimistä poljintehon parantamiseksi. Varvaskoukku remmeineen on käytössä edelleen joissakin hybridipyörissä.
Velodromi Pyöräkilpailuja varten rakennettu ovaalin muotoinen rata, jossa on kallistetut kaarteet päädyissä.
Velosipedi Polkupyörä, jossa ei ole ketjuja ja polkimet on yhdistetty etupyörään vipuvarsin. Näitä käytettiin pyöräilyn alkuaikoina.
Venttiili Venttiili pitää ilman sisällä renkaassa. Venttiilejä on eri tyyppisiä, yleisimmät ovat Schrader (AV, American valve, autoventtiili), Presta (FV, French valve, Sclaverand valve, 'kilpaventtiili') ja Dunlop (DV, Woods, English valve, pikaventtiili).
Viistoputki Sama kuin alaputki.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...