Nykyisin yleisin keskiötyyppi on nelikanttikeskiö. Keskiölaakeri on osa voimansiirron toteuttavaa vaihteistoa.

Poljinkeskiön avaamista varten on yleensä olemassa erikoistyökalu tai useampi. Tätä ennen kampisarja on irrotettava. Vanhemmat ratkaisut voi usein avata vasaralla ja ruuvimeisselillä. Hiilikuiturunkoon tehdyt kierteet voivat vioittua liiallisesta voimaankäytöstä tai väärään suuntaan kiertämisestä. Likaantuneet laakerit kuluvat nopeammin, joten niiden tiivistesuojaus on merkittävää, jos ajetaan likaisessa ympäristössä.

Poljinkeskiön laakerointiasetelma (engl. bottom bracket) on toteutettu hyvin monella eri tavalla. Asetelma sijoittuu laakeripesään, joka voi olla kierteellinen tai kierteetön. Kierteetön on melko harvinainen. Kierteen tiheydessä on vaihtelua - erityisesti vanhemmissa pyörissä. Laakeripesän pituus- ja halkaisijamitta vaihtelee jonkin verran.

Nykyaikainen keskiölaakerointi on usein toteutettu konelaakerein. Tämä merkitsee halvempaa hintaa, helpompaa huollettavuutta, hieman lisääntynyttä painoa ja kasvanutta laakerikitkaa. Painon kasvu johtuu laakerien ja kasettirungon erillisestä koteloinnista johtuvasta metallin lisäyksestä. Kasvanut kitka johtuu pienemmistä laakerikuulista ja niiden lukumäärän kasvusta. Hyvälaatuinen konelaakeri voi silti pyöriä paremmin kuin likainen/hiekkaantunut tai kulunut irtokuulalaakeriasetelma.

Vanhemmat ratkaisut ovat usein irtokuulatoteutuksia tai ratkaisuja, joissa vierintäkuulat on asetettu keveään laakerikuppiasetelmaan.

Konelaakeritoteutuksia ei yleensä pysty huoltamaan, joten ne korvataan aina uudella. Irtolaakeritoteutuksia pitäisi huoltaa vähintään joka toinen vuosi. Likaisessa ympäristössä ajaminen lyhentää huoltovälin puolella.

Laakereissa käytetään vaseliinia voitelemaan kuulia ja pintoja. Vaseliinia on monenlaatuista. Toiset sisältävät korroosiosuoja-aineita ja toiset ovat jäykempiä. Jäykkyys voi olla häiritsevää kylmällä ilmalla. Vaseliini lähtee liikkeelle/puhdistuu mm. moottoriöljyllä.

Irtukuula-asetelmaa purettaessa on oltava tarkkana etteivät kuulat katoa, koska ne putoava yleensä avausvaiheessa ulos pesästä. Takaisin asennettaessa irtokuulat painetaan laakerikuppiin pursotettuun vaseliiniin.

Laakerien välinen etäisyys vaikuttaa niiden väliseen kireystarpeeseen. Suuremmalla keskinäisellä etäisyydellä kammen vastapuolen laakeriin kohdistama vääntö pienenee, jolloin laakerissa voidaan käyttää suurempia kuulia.

Yleisimpiä keskiölaakeriasetelmia

Kasetti

Nykyaikainen kasetti koostuu keskiosasta ja päihin asetelluista konelaakereista sekä laakeripesän sisäkierteisiin aseteltavista suojakansista, joiden avaaminen vaatii yleensä erikoistyökalun.

Kiertettömän laakeripesän (putki) kasetti sisältää oman erillisen laakeripesän, jossa on kierteet. Tällainen kasetti kiinnittyy varsainaiseen rungon pesään päistä puristamalla. Tällainen toteutus on ollu käytössä 1940, -50 ja -60 luvuilla tuotenimellä Bayliss Wiley unit.

Yksiosaiset asetelmat

Kampiakseli ja kampi voivat olla yhtä rautaa tai toisen puolen kampi voi olla irrotettavissa. Jos ne ovat yhtä rautaa, niin laakeripesän pitää olla kooltaan suurempi, jotta kammen pystyy pujottamaan siitä läpi.

Ratkaisua, jossa toisen puolen kampi on irroitettavissa ja toinen puoli on kiinteä akselitoteutus kutsutaan Thompson asetelmaksi.

Varsinaisen laakeripesän ulkopuolinen laakerointi

Thompson tyyppisesti kiinteällä toispuolisella väliakselilla ja ulkoisella laakeroinnilla on toteutettu ainakin seuraavat tuotteet:

 • Shimano Hollowtech II
 • RaceFace X-type
 • FSA MegaExo
 • Coda Magic 900
Campagnolo Ultra-Torque ja Specialized's "S-Works"

Kampiakselin kytkentä Hirth (hammas)liitoksen avulla (engl. Hirth joint). Liitoksen läpi tuleva pultti pitää liitoksen kasassa. Laakerit sijatsevat suojattuna perinteisen laakeripesän ulkopuolella.

Yleisimpiä keskiölaakeripesän ja kierteen mitoituksia

Kampilaakeripesän pituuden yleisin ISO/brittikierre/BSA koko on 68mm (2,68") ja poikkihalkaisija mitta 33,6-33,9mm / 34,6-34,9mm (sisä-/ulkomitta).

Italialainen standardin mukaan pituus on 70mm ja poikkihalkaisija mitta 34,6-34,9mm / 35,6-35,9mm (sisä-/ulkomitta).

Kierteet

 • BSA / brittikierteet kierretiheys 1,370" x 24 TPI (kierrettä tuumalle). Vasemman käden kierre rataspäässä.
 • ISO kierretiheys 1,375" x 24 TPI. Vasemman käden kierre rataspäässä.
 • Italia kierretiheys 36mm x 24 TPI. Oikean käden kierre rataspäässä.
 • Ranskalainen 36mm x 1mm / 1,378" x 25,4 TPI. Oikean käden kierre rataspäässä.
 • Sveitsiläinen (harvinainen) 36mm x 1mm. Vasemman käden kierre rataspäässä.
 • Whitworth (harvinainen) 1-3/8 x 26 TPI. Vasemman käden kierre rataspäässä. Yleinen vanhemmisa Raleigh pyörissä.
 • Chater-Lea (vanha harvinainen) 1,45 x 26 TPI. Vasemman käden kierre rataspäässä.

Kierteettömät

 • BB30 (Cannondale)
 • PresFit 30 (SRAM)
 • BBright
 • Shiman Press Fit
 • BB386EVO

Aiheeseen liittyvää sisältöä...