Pyörä voi olla vaihteeton tai siinä voi olla vaihteet.

Vaihteettomista pyöristä käytetään käsitteitä yksivaihteinen, sinkula ja fiksi. Näissä kaikissa voimanvälitys on vakio.

Vaihteellisia pyöriä valmistetaan yleisesti avoketju- ja napavaihteistoilla. Harvinaisempia ovat näiden kombinaatiot sekä muunlaiset voimanvälitysmenetelmät.

Yleisesti käytetyt osat ja teknologiat

Vaihteiston tarkoitus on tehdä voimansiirrosta sopivampaa vaihteleviin kuormitustilanteisiin.

Kammen pyöräytys vastaa voiman välityksen kautta renkaan etenemää. Yli 119" etenemä on harvinainen ja yli 125" etenemä on erittäin harvinainen. Jo 119" on monille polkijoille liian raskas, joten sitä saatetaan tällöin käyttää vain alamäessä. Kammen pituus vaikuttaa periaatteessa myös voiman momentin kautta tuohon hetkelliseen voimantarpeeseen, mutta pituuden kasvattaminen lisää pyörintäsädettä, mistä aiheutuu fysiologisia haasteita.

Avoketjuveto ratkaisu sijaitsee yleensä pyörän oikealla puolella.

Kammet eli Kampisarja

Kampisarja kytketään yleensä keskiölaakeriin. Yksipyöräisissä ja velosiippeleissä kammet kytketään napalaakerointiin tai harvinaisemmin napavaihteen voima-akseliin. Kammilla on erilaisia kiinnitysratkaisuja.

Keskiölaakeri sijaitsee laakerikotelossa / laakeripesässä, joka on osa runkoa. Polkupyörässä tämä sijaitsee usein rungon alimmassa kohdassa - rungon takakolmion mallistariippuen.

Rattaat

Rattaat kiinnittyvät yleensä oikeanpuoleiseen kampeen ja taka-akseliin. Taka-akselin rattaat voivat olla takanavan sisällä suojassa tai voima-akselilla sen ulkopuolella. Voima välittyy rattaat yhdistävällä ketjulla, joka yleensä on tehty teräksestä.

Kampiakselin rattaat ovat yleensä avorattaita. Näiden päälle laitetaan ketjusuoja suojaamaan vaatteita. Ratkaisuja on enemmän ja vähemmän onnistuneita.

Oikea vaihteiden määrä on ajajakohtainen. Rattaiden lukumäärän lisäys lisää yleensä myös pyörän painoa. Vaihtajilla on toimivuusrajoituksia ketjun siirrolle. Hyvin toimiva siirto eri rataskokojen välillä rajoittuu valmistajan määrittelemiin rajoihin. Hammasmallilla on suuri vaikutus toimivuuteen. Vastaavasti materiaalilla on suuri vaikutus rattaiden kestoon ja painoon.

Rattaat ovat useinmiten malliltaan pyöreitä. Myös ovaalimpia rattaita on valmistettu optimoimaan voiman siirtymistä kammen eri asennoissa.

Eturattaat

Eturatas kiinnittyy yleensä ajosuunnassa oikealle puolelle. Rattaita on yhdestä kolmeen. Ne ovat lähes poikkeuksetta avorattaita.

Erilainen toteutus löytyy ainakin Truvativ Hammerschmidt.

Takarattaat

Avoratasryhmää kutsutaan yleensä rataspakaksi, koska nykyisin nämä myydään enimmäkseen valmiiksi pakattuna ryhmänä. Nykyisin takapakoissa on 7 - 11 ratasta. Suurempi määrä rattaita tarkoittaa kapeampaa ratas- ja ketjuleveyttä, koska akselipituus on jokseenkin vakio. Leveydestä johtuen rattaiden lukumäärää muutettaessa on tarkastettava yhteensopivuus vaihtajan ja ketjun kanssa.

Ensimmäiset ketjusiirrolla varustetut avotakarattaat valmistettiin ranskaassa 1900 luvun alkupuolella. Rattaita oli kaksi tai kolme. Myöhemmin tämän valmistajan tuotteet tunnettiin nimellä Simplex.

Nykyisin avotakarattaat kiinnittyvät takanapaan vapaarattaaksi kutsutulla menetelmällä, joka sallii polkimien taaksepäin polkemisen ilman taaksepäin vetoa.

Uudemmat ratkaisut toimivat hahloilla, joihin pakka työnnetään ja kiristetään kiristysrenkaalla. Shimanon kiinnityshahlojärjestelmä tunnetaan nimellä Hyperglide. Tämä korvasi vanhemman Uniglide ratkaisun. Uniglide on yhteensopiva Hypergliden kanssa sovituspalan avulla.

Vielä 1990 luvulla ratassetti saattoi olla joukko irtorattaita, joiden välissä on määräkokoiset sovitusrenkaat ratasvälien mitallistamiseksi. Tämä joukko kiinnittyi tuolloin vielä usein kierteillä vapaarattaaseen.

Vaihtajat

Etuvaihtaja

Takavaihtaja

Vaihdevivut

Harvinaisemmat ratkaisut ja teknologiat

Automaattivaihteet

Kardaaniveto

Hihnaveto

Muut ratkaisut

Valmistajat ja tuoteperheet

Nykyiset

  • Shimano Arvo- ja laatujärjestyksessä
    • Katu
  1. Dura-ace
  2. Ultegra
  3. 105
  4. (RX100)
  5. Tiagra
  6. Sora
  7. Claris
    • MTB
  1. XTR
  2. Deore XT
  3. Deore LX
  4. Alivio
  5. Acera
  6. Altus
  7. Tourney

Valmistus loppunut

  • Shimano
  1. 600, 600EX ja 600AX. Tuote korvautui Shimano Ultegralla.
  2. 500GS. Tuote korvautui Shimano STX:llä.
  3. Deore DX. Tuote korvautui Shimano Deore LX:llä.
  4. 400GS. Tuote korvautui Shimano Aliviolla.
  5. Exage.
  6. 300GS. Tuote korvautui Shimano Aceralla.
  7. 200GS. Tuote korvautui Shimano Altuksella.
  8. Nexave
  • Suntour.
  • Huret. Tuotanto myytiin ja valmistus nykyisin SRAM.
  • Simplex.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...