Vesiposteista saa juomakelpoista vettä. Ainakin Suomessa pääkaupunkiseudulla vesiposteja löytyy monista paikoista ja ne ovat hyödyllisiä ulkoillessa kun vesipostista voi tarpeen tullen täyttää juomapullon ilmaiseksi. Vesipostit ovat pyöräillessä käteviä käyttää, koska ne sijaitsevat tien vieressä ja ovat vapaasti käytettävissä. Vesipullon voi kyllä täyttää yleensä esim. lähimmässä kaupassa, mutta tällöin joutuu kantamaan lukkoa mukana ja lukitsemaan pyörän kaupassa käydessä - tähän verrattuna vesipostien käyttö on erittäin kätevää.

HSY vesipostit[muokkaa]

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ylläpitää hieman yli 70 vesipostia eri puolilla pääkaupunkiseutua. Vesipostien päätarkoitus on, että vesiposteista asukkaat voivat ulkoillessaan hakea vettä janoonsa. HSY:n mukaan vesipostit ovat käytössä säävarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja niistä tuleva vesi on samaa erinomaista juomavettä, mitä saa myös kiinteistöjen hanasta.

HSYn vesipostien sijainnit eivät välttämättä aina tunnu kovin järkeviltä niiden päätarkoitusta ajatellen: voisi luulla, että vesiposteja sijoitataan esim. sinne missä on paljon lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä tai muita ulkoilijoita, mutta näin ei asia aina ole. Syynä on se, että vesipostien nykysijainnit ovat paljolti historiallista perua ajoilta, kun lähialueen asukkaat kantoivat juomavetensä vesiposteista asuntoihin, kunnes vesijohdot vihdoin ulottuivat kiinteistöihin saakka.

Ulkoilun kanssa monella vanhalla vesipostilla ei siis ole välttämättä mitään tekemistä. Uusia sijainteja HSY tekee harkitusti ja yhteistyössä kaupunkien kanssa. Julkisten vesipostien määrä on kuitenkin selvästi ajan myötä vähentynyt: vielä joitain vuosia sitten HSYn oman Google Maps -kartan mukaan vesiposteja oli 102 kpl, mutta nykyään niitä on enää n. 70 kpl.

HSY vesipostit kartalla[muokkaa]

Vesipostit löytyvät kätevästi kartalta seuraavista sivuista:

Vesipostien vienti Garminiin / kännykkään onnistuu helposti lataamalla GitHubista jokin näistä tiedostoista (valitse hiiren oikealla näppäimellä linkistä "Tallenna nimellä"):

HSY vesipostien tyypit ja käyttöohjeet[muokkaa]

HSY vesiposti nostokahvallinen Helsingin puolella
HSY vesiposti nostokahvallinen Espoon puolella
HSY vesiposti T-kahvallinen Vantaan puolella

HSYn vesiposteja on useita eri näköisiä ja värisiä: vihreän värisiä, J-mallisia hopean värisiä sekä mustan värisiä. Helsingin kaikki vesipostit ovat vihreää mallia, Espoon kaikki vesipostit paitsi yksi ovat hopean värisiä ja Vantaan kaikki vesipostit paitsi yksi ovat mustan värisiä. Vaikka vesipostien väri vaihteleekin, on niiden toimintatapa aina melko samanlainen: kahvaa nostamalla tai kääntämällä pitäisi vettä tulla vesipostista. Huomioi, että vesi tulee vesiposteista hieman eri paineella: jotkut vesipostit suoltavat vettä hurjalla paineella ja osasta vettä tulee verkkaisesti liruttaen.

Vesipostin ulkomuodolla, värillä tai vesipostin pinnalla olevalla ruosteella ei ole niin suurta merkitystä: samaa juomakelpoista vettä niistä kaikista tulee. Kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota vesipostin kahvan tyyppiin. Kahvoja on kahden tyyppisiä: ns. nostokahva ja T-kahva.

Nostokahvalliset vesipostit[muokkaa]

Nostokahvallisia vesiposteja on vihreän värisiä (yleensä Helsingissä) ja hopean värisiä (yleensä Espoossa). Nostokahva on käytössä uusimmissa vesiposteissa ja se on kaikista helpoin käyttää: nostat vain vesipostin sivussa olevan kahvan ylös ja pidät sitä ylhäällä n. kymmenkunta sekuntia ja vettä pitäisi tulla.

Kun nostat kahvan ylös, pitäisi vesipostista alkaa kuulua suhinaa, joka tarkoittaa että vesi on nousemassa ylös. Vapauta kahva lopulta takaisiin alas kun olet saanut tarpeeksi vettä. Nostokahvallinen vesipostin etuja helppokäyttöisyyden lisäksi on, että sitä ei pysty unohtamaan vahingossa päälle toisin kuin T-kahvallisen vesipostin, koska nostokahvaa on pidettävä aktiivisesti ylhäällä ja se palautuu automaattisesti takaisin ala-asentoon, jolloin vedentulo lakkaa.

T-kahvalliset vesipostit[muokkaa]

T-kahvalliset vesipostit ovat tyypillisesti mustan värisiä muovirunkoisia vesiposteja (valmistaja Keuruulainen Palo- ja vesitekniikka PA-VE). T-kahvaa sanotaan myös T-avaimeksi tai päähanan karan avaimeksi. Tämän tyyppisiä vesiposteja on vain Vantaalla ja yksi Espoossa. Vantaan kaikki vesipostit paitsi yksi ovat T-kahvallisia.

T-kahvallisen vesipostin käyttö on hankalampaa kuin nostokahvallisen: ensin pitää yleensä nostaa muovinen suojakupu vesipostin päältä pois. Tämän jälkeen vesipostin päältä pitäisi löytyä T-mallinen metallinen kahva, jolla pystyy kääntämään keskellä olevaa neliönmuotoista rautaputkea. Kun T-kahvaa kääntää vastapäivään, pitäisi hetken kuluttua vesipostista tulla vettä.

Kuinka monta kierrosta T-kahvaa pitää kääntää, riippuu vesipostista: yleensä n. kierros tai kaksi riittää, mutta joissain vesiposteissa T-kahvaa pitää kiertää vastapäivään melkein kymmenkunta kierrosta. Vesipostista pitäisi alkaa kuulua sihinää kun olet kääntänyt kahvaa riittävästi vastapäivään ja hetken päästä vettä pitäisi tulla. Huomaa, että muutamassa vesipostissa T-kahva ei ole kuvun sisällä vaan kupuun on tehty reikä, jonka läpi T-kahva menee: tällöin itse kupu on yleensä lukittu lukolla tai ruuvilla.

Valitettavan usein T-kahva kuitenkin puuttuu (esim. varastettu), jolloin vesipostin käyttö on mahdotonta. T-kahvallisissa malleissa vesipostissa saattaa myös lukea hämäävästi "Taloventtiili", mutta tästä ei pidä hämääntyä: vesipostin käyttö ei sulje mahdollisen viereisen talon veden tuloa. Muista kuitenkin lopuksi kääntää T-kahvaa riittävän monta kierrosta myötäpäivään, jotta vesipostin vedentulo lakkaa.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...