Ohjainkannatin (Engl: stem) on polkupyörän rakenneosa, joka yhdistää ohjaustangon etuhaarukan ruotoputkeen. Ohjainkannattimia on pääasiassa kahdenlaisia: ahead- ja kiilakannattimia.

Ahead-kannatinta käytetään kierteettömän ohjainlaakerien kanssa ja se kiinnitetään etuhaarukan ruotoputken yläosan päälle. Ahead-kannattimen takaosassa on tätä varten yleensä kahdella ruuvilla kiristettävä panta. Ahead-kannattimia käytetään pääasiassa pyörissä, joiden etuhaarukan ruotoputken paksuus on 1 1/8-tuumaa. Ahead-kannatinta käytettäessä ruotoputki jatkuu ohjainlaakerin yläpuolelle ja ohjainlaakeri kiristetään ohjainkannattimen avulla. Ahead-kannattimia on myös tuuman paksuisille ruotoputkille, mutta ne ovat selvästi harvinaisempia, kuin 1 1/8-tuumaiset.

Vanhempaa kiilakannatinta käytetään kierteellisen ohjainlaakerin kanssa ja se kiinnitetään etuhaarukan ruotoputken sisäpuolelle kiilalla, joka kiristetään kannattimen läpi pystysuunnassa menevällä pultilla. Pulttia kutsutaan usein Allenin pultiksi. Kiilakannattimia käytetään lähes poikkeuksetta pyörissä, joiden etuhaarukan ruotoputken paksuus on yksi tuuma. Kiilakannatinta käytettäessä ruotoputken päättyy ohjainlaakerin tasalle ja ohjainlaakeri kiristetään asentamalla mutteri ruotoputkessa oleville kierteille. Kiilakannatin irrotetaan avaamalla kannattimen päällä oleva ruuvi ja lyömällä se alas metallivasaraa käyttäen. Väliin kannattaa laittaa puunpalanen ettei metallivasara kolhi ohjaustankoa (jos kiila on ruostunut kiinni, ei kumivasaran isku irrota sitä). Alas lyötäessä ruuvi irrottaa kiilan kannattimen ja ruotoputken välistä ja kannatin voidaan vetää pois.

Ohjainkannattimen pituuden vaikutus

Ohjainkannattimen pituus vaikuttaa ajoasentoon ja pyörän ohjauksen käyttäytymiseen. Lyhyt ohjainkannatin pienentää ohjaustangon kädensijan ja ohjainlaakerin välimatkaa, jolloin ohjaustangon kääntäminen vaatii pienemmän kädenliikkeen ja ohjaus tuntuu nopeammalta. Ajajan painopiste siirtyy taaksepäin, jolloin alamäkiajo on helpommin hallittavissa. Pidempi kannatin päinvastoin tekee ohjauksesta hitaamman ja vakaamman ja helpottaa ylämäkeen nousemista.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...