Venttiilityypit

Venttiiliä tarvitaan, jotta sisärenkaaseen voidaan pumpata ilmaa. Polkupyörissä käytetään eri tyyppisiä venttiilejä riippuen paljon pyörätyypistä. Esimerkiksi maantiepyörissä tyypillisin venttiilityyppi on Presta, maastopyörissä käytetään autonventtiiliä (Schrader) ja vanhoista pyöristä löytyy Dunlop "pikaventtiili". Eri venttiilityypeillä on omat hyvät ja huonot puolensa eivätkä ne siten korvaa toisiaan. Monet pumput sopeutuvat useisiin venttiilityyppeihin, mutta toiset taas toimivat vain yhden venttiilityypin kanssa. Eri venttiileille löytyy pieniä adaptereita jolloin voidaan käyttää "vääränlaista" pumppua, esimerkiksi huoltoaseman pumppua kapeaan Presta-venttiiliin.

Dunlop

Dunlop-venttiili avattuna (kuulaventtiilillä varustettuna)

Dunlop-venttiiliä kutsutaan myös nimellä pikaventtiili. Dunlop on yleisin, halvin ja yksinkertaisin venttiilityyppi. Venttiilistä on kaksi versiota: vanha malli, johon pujotetaan pätkä kumiletkua estämään ilman karkaaminen; toinen malli, jossa venttiilin sisällä on kuula (kuulaventtiili). Kuulan vuoksi venttiiliin on kevyt pumpata ilmaa käsipumpulla. Dunlop-venttiiliin saa pumpattua ilmaa samalla pumpulla kuin Presta-venttiiliinkin.

Dunlop-venttiilin saa helposti irroitettua ilman työkaluja, mikä tosin ei ole kaikissa tilanteissa eduksi. Huonoja puolia ovat myös ne, että nämä venttiilit eivät pidä niin hyvin ilmaa sisällä kuin Presta tai Schrader eivätkä kestä yhtä suuria paineita.

Schrader

Schrader-venttiili venttiilihatulla

Schrader-venttiili on käytännössä sama venttiili, jota käytetään auton renkaissa, joten sen voi täyttää helposti huoltoasemalla samoin kuin autonrenkaan. Venttiiliin on hieman raskaampi pumpata ilmaa käsipumpulla kuin Dunlop-venttiiliin. Schrader-venttiili sopii hyvin renkaisiin, joissa täytyy pysyä korkea paine. Leveänä venttiilinä sitä ei kuitenkaan voi laittaa erityisen kapeaan vanteeseen. Siksi esimerkiksi maantiepyörien renkaissa harvemmin esiintyy Schrader-venttiilejä. Sitä vastoin leveärenkaisiin kaupunki- ja maastopyöriin se soveltuu hyvin. Venttiilin nimi juontuu sen keksijästä August Schraderista.

Schrader-venttiilin saa tyhjennettyä painamalla venttiilin keskellä olevaa tappia. Schrader-venttiilin huono puoli verrattuna Presta-venttiiliin on se, että pumpattaessa lisää ilmaa renkaaseen pumpun pään pitää painaa venttiilin tappia alaspäin, jotta ilma pääsee renkaaseen sisään. Jos pumppu ei ole kunnolla paikoillaan tai sen irrottamisessa venttiilistä on ongelmia, voi ilmaa päästä vuotamaan renkaasta ulos. Sen sijaan Presta-venttiilissä ilma pysyy renkaan sisällä paine-eron vuoksi: renkaan sisään pumpattu ilma pitää venttiilin suljettuna, mutta silti renkaaseen saa lisättyä ilmaa.

Presta

Presta-venttiili suljettuna

Toisin kuin Schrader-venttiili, joka on käytössä mm. autoissa ja painesäiliöissä, Presta-venttiili on kehitetty vain polkupyöriä varten. Se on käytössä erityisesti kalliimmissa pyörissä, kuten maantiepyörissä, varsinkin ranskalaisissa. Sen etuna on sen kyky kestää suuriakin paineita. Siksi se soveltuukin hyvin maantiepyörien renkaisiin, joissa käytetään yleensä paljon korkeampia paineita kuin esimerkiksi maastopyörien renkaissa.

Presta-venttiili on Schrader-venttiiliä ohuempi, millä on iso merkitys maantiepyörien kapeissa vanteissa. Maantiepyörän ohuen vanteen heikoin kohta on venttiilin reikä, joten paksun Schrader-venttiilin käyttö heikentäisi vanteen rakennetta liiaksi. Presta-venttiili taas mahtuu pienemmästä reiästä, joten vanne kestää paremmin. Etuna verrattuna Schrader-venttiiliin on myös se, että Prestaan on kevyempi pumpata käsipumpullakin suuri paine tien päällä.

Renkaan sisään pumpattu ilma pitää Presta-venttiilin suljettuna. Venttiilin keskellä on tappi, jota painamalla venttiili aukeaa ja ilma tyhjenee renkaasta. Tapin päässä on pieni ruuvi, joka pitää kuitenkin ensin ruuvata auki, jotta ilma pääsee sisään/ulos renkaasta. Pumpattaessa lisää ilmaa renkaaseen, venttiilin tappi pitää siis ruuvata hieman auki (vain muutama kierros, ei kokonaan irti venttiilistä). Ruuvin avaaminen ei kuitenkaan vielä päästä ilmoja ulos renkaasta, vaan tämä tapahtuu vasta, kun venttiilin tappia painaa sisäänpäin. Ruuvin avaaminen vain mahdollistaa venttiilin tapin liikkumisen. Pumpattaessa pitää olla tarkka, että ei käännä pumpulla venttiilin tappia poikki, koska sen katketessa ilma ei pysy renkaassa.

Tapin ruuvi kierretään lopuksi kireälle, jotta tappia ei voisi vahingossa painaa alaspäin. Muovinen venttiilihattu venttiilin päällä ei ole pakollinen ilman pysymiseksi renkaassa, mutta se estää venttiilin vartta puhkomasta rengasta, jos rengas kieritetään kasaan säilytystä varten.

Venttiilin vuotamisen tarkistus

Ilmakuplasta huomaa, että tämä Presta-venttiili vuotaa

Jos rengas tuntuu tyhjentyvän, ei vika välttämättä ole puhjenneessa sisäkumissa, vaan on syytä epäillä myös venttiilin rikkoutumista. Venttiili saattaa olla epäkunnossa ja päästää ("vuotaa") ilmaa ulos hiljakseen. Rengas kyllä saattaa pitää ilman hyvin matkan ajan, mutta sitä joutuu aina pumppaamaan ennen matkalle lähtöä.

Venttiilin vuotamisen tarkistaminen on kuitenkin todella helppoa. Työkaluksi riittää täysi vesilasi, desimitta tai muu pieni astia täynnä vettä. Vannetta käännetään sitten niin, että venttiili osoittaa alaspäin ja vesiastia laitetaan venttiilin alle niin, että venttiili peittyy kokonaan veteen. Mikäli minuutin aikana venttiilistä näkyy tulevan ilmakuplia, vuotaa venttiili ilmaa ja se kannattaa todennäköisesti vaihtaa (ks. kuva oikealla). Joissain tapauksissa pelkkää venttiiliä ei voi vaihtaa, vaan on pakko vaihtaa samalla koko sisäkumi. Jos Presta-venttiili vuotaa, kannattaa kokeilla kiristää tapin ruuvia kireämmälle, mikä auttaa joissain tapauksissa.

Dunlop, ja Auto-Shcrader-venttiilien vuotamisen voi tarkistaa levittämällä sormella sylkeä venttiilin päähän. Mikäli pumpattu rengas tekee kuplan venttiilin päähän, vuotaa venttiili. Nämä venttiilit voi vaihtaa; Dunlopin sormin ja Auto-Shcraderin sielunavaimella.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...