Tältä sivulta löytyy aiheita, joista toivotaan artikkelia Polkupyöräwikiin. Voit lisätä sivulle omia toiveitasi, mielellään lyhyen täsmennyksen kera. Jos huomaat sivulla aiheen, josta on jo olemassa artikkeli, kannattaa aihe poistaa sivulta. Lisää artikkelitoiveita löydät automaattisesti kerätystä luettelosta halutuista artikkeleista, joka sisältää ne artikkelit, joihin on eniten toimimattomia viittauksia.

Ajotekniikka

  • Ajoasento (mikä on oikeanlainen ajoasento, millä korkeudella satula pitää olla jne.)
  • Pyöräily ryhmässä (turvallisuus, käsimerkit, vuorovetotekniikka)
  • Tankkaaminen (miten pitää tankata nestettä ja syödä ennen lenkille lähtöä)

Liikenteessä

  • Turvallinen ajotapa (miten ajetaan turvallisesti ja otetaan muut huomioon, miten opetat lapsen ajamaan pyörällä)

Kuinka opettaa lapsi ajamaan pyörälllä? Ohje uusavuttomille.


Nykyisin on markkinoilla potkupyöriä, joiden avulla voi opettaa jo parivuotiasta lasta kehittämään tasapainotaitoaan. Tavallisen apupyörällisen 12" pyörän hankinta on kuitenkin hyvä vaihtoehto. Harjoittelemalla oikeaa istumisasentoa kunnon minipyörän kyydissä, lapsi oppii vaikka istuessaankin hallitemaan kehoaan. Alle 3-vuotiailla on vielä suhteellisen heikot polkemisvoimat jaloissa, joten polkeminenkin tuntuu aluksi raskaalta. Sen takia pikkupyörissä on joko vakiovarusteena työntöasiat, tai sitten sellaisen saa erikseen asennetuksi. Kun lapsi sitten on vihdoin oppinut polkemaan, on aika irroittaa apupyörät ja opetella ajamaan yksin. Tähän tarkoitukseen paras on tasainen nurmikenttä. Huoltajan tehtävänä on pukata vauhtia tarakalta ja pyytää lasta polkemaan. Kaatumisia tulee, mutta nurmikolla ei pienelle satu. Kun muutama polkaisu sujuu kaatumatta, alkaa lapsi itse oppimaan tasapainoa. Nurmikenttäharjoittelun jälkeen voitte siirtyä hiekkateillle, sitten asvateille.

Pääpiirteissään lasta ei tulisi laskea autoliikenteen lähelle polkemaan, ennen kuin hän hallitsee - jarruttamisen polkimilla ( paras suullinen ohje tähän on "polje taaksepäin" - ohjaustangon kääntämisen - turvallisen kaatumisen - satulaan nousemisen.

Pyörän huolto

Pyörän osat

Pyörän osista kaivataan tietoa mm. millaisia eri osia on olemassa (esim. ohjaustankoja on eri mallisia) ja mistä ne koostuvat ja miten ne toimivat. Ks. tarkemmin artikkeli Polkupyörän rakenne.

Terveydenhoito

  • Lihasvaivat (pyöräilijälle tyypillisiä lihasvaivoja ja miten niitä hoidetaan)
  • Venyttely (miten ja milloin pyöräilijän kannattaa venytellä)

Varusteet

Aiheeseen liittyvää sisältöä...