Polkupyörän ajoasento on varsin tärkeä asia polkupyörää hankittaessa. Jos haluaa ajaa pystysuorassa asennossa, niin kannattaa hankkia tavallisella suoralla tangolla varustettu yleispyörä. Jos taas haluaa kumaran ajoasennon, niin kannattaa hankkia käyrällä ohjaustangolla varustettu kilpapyörä tai nopeaan ajoon tarkoitettu retkipyörä. Retkipyörissä voi olla suora tai käyrä tanko.

Kumara asento on tuulenvastuksen kannalta parempi vaihtoehto. Pystyasento aiheuttaa enemmän tuulen vastusta kehoon, joten se vaikuttaa laskevasti ajonopeuteen.

Ajoasento täytyy seuraavasti säätää oikeaksi satulan ja ohjaustangon säätämisellä. Pystyasennossa perussääntö on se, että satula on hiukan matalammalla kuin ohjaustanko. Tämä voi myös olla niin, että satula ja ohjaustanko ovat samalla korkeudella. Korkeuserot riippuvat henkilön käsien pituudesta. Sopiva ajoasento löytyy kokeilemalla, silloin kun näkyvyys eteenpäin on hyvä ja asento mukava, niin ajoasento on yleensä sopiva. Tankoa ja satulaa säädettäessä on aina muistettava, että niitä ei saa nostaa liian ylös. Yleensä niihin on merkitty turvallinen yläraja. Jos tankoa nostaa liian ylös, voi olla, että se ei pysy enää paikallaan ja samoin on satulan kanssa. Jos kyseessä on erittäin pitkäraajainen ajaja, on hänen kannaltaan paras hankkia erittäin korkearunkoinen polkupyörä tai jopa teetättää sellainen. Jos ajon aikana tanko tai satula irtoaa kiinnityksestään, se voi olla hengenvaarallista liikenteen seassa.

Kumarassa eteenpäin nojaava ajoasento on hyvä yleensä säätää niin, että kädet ovat suorana kilpatangon yläpuolisella osalla tai hieman koukussa kilpatangon sarvista kiinnipidettäessä. Jalat ovat sopivasti kaikissa ajoasennoissa, kun laitettaessa jalat polkimille, ne ovat melkein suorina, mutta kuitenkin hiukan koukussa. Jalat pyörivät silloin parhaiten ja muodostavat hyvän ajoasennon kaikissa tilanteissa. Jos jalat ovat täysin suorina, se vaikeuttaa ajamista ja jos ne taas ovat liian koukussa, ne tulevat ajettaessa liian ylös ja vaikeuttavat ajamista. On tärkeää huolehtia tämäkin säätö oikein, muuten polvet saattavat ajan myötä vahingoittua.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...