Ikoni ohje.png

Polkupyöräwikin keskustelusivuilla on tarkoitus keskustella artikkelien, luokkien tai mallineiden sisällön kehittämisestä. Jotta keskustelusivut pysyisivät selkeinä, noudata tällä sivulla esitettyjä ohjeita ja käytäntöjä.

Erityyppisiä keskustelusivuja

Keskustelusivuja on kahdenlaisia. Tavallinen keskustelusivu liittyy esimerkiksi artikkeliin, mallineeseen tai luokkaan, ja sillä keskustellaan kyseisen artikkelin, mallineen tai luokan kehittämiseen liittyvistä asioista. Käyttäjäsivun keskustelusivulla puolestaan käyttäjät voivat keskustella keskenään tai jättää viestejä. Jokaisella Polkupyöräwikin sivulla on oma keskustelusivunsa (poikkeuksena toimintosivut).

Esimerkiksi Kumin paikkaus -artikkelin keskustelua käydään vastaavalla keskustelusivulla Keskustelu:Kumin paikkaus. Huolto-luokasta taas keskustellaan sivulla Keskustelu_luokasta:Huolto. Sen sijaan esimerkiksi Admin-käyttäjästä käytävä keskustelu käydään sivulla Keskustelu_käyttäjästä:Admin. Linkit oikeisiin keskustelusivuihin löytyvät sivujen yläreunan linkeistä samasta paikkaa, josta muokkaus-linkitkin löytyvät.

Pyri pitämään keskustelu yhdessä paikassa. Kommentteja ei pidä kopioida lukuisille eri keskustelusivuille, koska se tekee keskustelun seuraamisesta vaikeaa. Mikäli sama viesti on kopioitu lukuisiin paikkoihin, se voidaan tarpeen vaatiessa poistaa.

Keskustelusivujen tarkoitus

Artikkelin keskustelusivu on tarkoitettu artikkelin kirjoittamista ja kehittämistä koskevaan keskusteluun. Tämä tarkoittaa, että keskustelusivu ei sovellu mielipiteiden vaihtamiseen tai artikkelin käsittelemästä aiheesta väittelemiseen muutoin kuin siinä laajuudessa, mikä on artikkelin kehittämisen kannalta hyödyllistä.

Keskustelusivujen tarkoitus on keskustella eri näkemyksistä siitä, miten artikkelia voidaan kehittää niin, että se on neutraalin näkökulman mukainen ja tosiasioihin keskittyvä. Keskustelusivuja voi myös käyttää, kun haluaa kysyä selvennystä johonkin epäselvään sanamuotoon tai epätarkasti esitettyyn tosiasiaan.

Älä koske muiden kommentteihin

Älä koske muiden keskustelijoiden kommentteihin, paitsi poistaessasi henkilökohtaisen hyökkäyksen tai selkeästi artikkelin parantamiseen tähtäävän keskustelun kannalta epäoleellisen kommentin. Voit myös siirtää kommentin paikasta toiseen, mikäli se ei alkuperäisessä paikassaan noudata keskustelusivujen ohjeita.

Jotta olisi mahdollisimman helppoa seurata, kuka on jättänyt minkäkin kommentin, kirjoita omat kommenttisi toisen käyttäjän kommentin jälkeen, älä sen sisään kuten sähköposti- ja uutisryhmäkeskusteluissa.

Keskustelusivun selkeä käyttö

  • Allekirjoita aina omat kommenttisi kirjoittamalla ~~~~ vaikka sinulla ei olisi käyttäjätunnusta (painike allekirjoituksen lisäämiseen löytyy muokkausikkunan ylärivin painikkeista).
  • Jos aloitat keskustelun uudesta aiheesta, lisää väliotsikko (==Väliotsikko==) keskustelullesi.
  • Erota kommenttisi edellisestä tyhjällä rivillä.
  • Lisää kommenttisi aikajärjestyksessä.
  • Jos vastaat jonkun muun kommenttiin, sisennä oma kommenttisi yhtä sisemmäksi kuin kommentti jota kommentoit käyttämällä kaksoispistettä (:), tähän tyyliin:
Artikkelissa lukee ''xyz'', mutta N N:n mukaan asia on ''abc''. --Teppo

: Totta, mutta M. M.:n teoksen mukaan N. N.:n näkemys on kiistanalainen, koska ''ijk'' --Matti

:: Voisiko asian muotoilla vaikka ''deadbeef''? --Teppo

::: Sopii minulle --Matti

Vanhat kommentit

Jos keskustelusivu kasvaa huomattavan suureksi, vanhat kommentit tulee siirtää arkistoon. Yleensä arkisto on alasivu, jolla on nimi ”Arkisto 1”, ”Arkisto 2” ja niin edelleen. Alasivu erotetaan vinoviivalla (”Keskustelu:Artikkelin_nimi/Arkisto 1”). Keskustelusivulle täytyy tällöin luoda selvästi näkyvä linkki arkistoon.

Poikkeustilanteita (esimerkiksi poistetun artikkelin keskustelusivun poisto) lukuun ottamatta vanhoja kommentteja ei poisteta keskustelusivuilta arkistoimatta. Jos muutat myöhemmin mieltäsi, voit yliviivata aikaisemman kommenttisi sijoittamalla sen <s> ja </s> -elementtien väliin.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...