Taustaa

Oikea nimeni on Mikko Vestola ja olen Polkupyöräwikin ylläpitäjä sekä pyöräilykärpäsen puraisema. Vastaan Polkupyöräwikin teknisestä toimivuudesta ja pyrin myös kirjoittamaan aktiivisesti uusia artikkeleja Polkupyöräwikiin. Polkupyöräwikin lisäksi ylläpidän sivustoa nimeltä MVnet.

Polkupyöräni

Polkupyöräni, jota pääasiassa käytän, on vuoden 2008 heinäkuun alussa hankittu maantiepyörä merkkiä Olmo Impact Mirage / Xenon. Pyörä on ostettu Velosport -pyöräliikkeestä ja maksoi tarvikkeineen yhteensä 1110 euroa.

Osat ja varusteet

Polkupyöräni tärkeimmät speksit ovat seuraavat:

  • Rungon koko: XL
  • 20 vaihdetta (2 eturatasta, 10 takaratasta)
  • Campagnolo Mirage jarrut
  • Campagnolo Mirage takavaihtaja
  • Campagnolo Mirage QS CT etuvaihtaja
  • Campagnolo Xenon CT eturattaisto ja poljinkammet
  • Look Keo Easy -lukkopolkimet

Itse varsinaisen polkupyörän lisäksi pyörään on hankittu myös seuraavat lisätarvikkeet:

Kuvia pyörästä

Alla kaksi kuvaa pyörästä:

Olmo Impact kuvattuna oikealta
Olmo Impact kuvattuna vasemmalta

Ja kuva lukkokengistä:

SIDI Genius 5 -lukkokengät

Arvio polkupyörästä ja varusteista

Nyt noin kuukauden käytön ja vähän päälle 500 kilometrin ajon jälkeen voin sanoa, että en kadu pätkääkään tämän pyörän ostoa. Vanhaan maastopyörä/hybridi-sekasikiööni verrattuna tämä maantiepyörä on kuin toiselta planeetalta. Pienellä polkaisulla pääsee jo yli 20 km/h, kun vanhalla pyörälläni jo tämän nopeuden ylläpitämiseen sai tehdä paljon enemmän töitä.

Itse pyörä on hyvin laadukkaan tuntuinen. Ohjaustangosta saa hyvän otteen ja se tarjoaa paljon aerodynaamisemman sekä monipuolisemman ajoasennon kuin maasto-/hybridipyörän suora tanko. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan kunnon lukkopolkimet ja -kengät, jotka tehostavat polkemista toden teolla.

Vaihteet toimivat pyörässä hienosti ja jarrut reagoivat jarrukahvojen liikkeeseen nopeasti. Pienet hyvin hiotut yksityiskohdat kruunaavat kokonaisuuden. Esimerkiksi etuvaihtajassa on väliasennot ykkös- ja kakkosvaihteille, jolloin ketju voi mennä vapaasti vinosti pienimmälle takarattaalle hinkkaamatta etuvaihtajan häkin reunoja. Lisäksi takahaarukan alaputkessa on valmiiksi kiinni kestävä suojateippi estämästä ketjun naarmuttamasta alaputkea. Myös emäputkessa on pienet teipinpalat estämässä vaihde- ja jarruvaijereita hinkkaamasta maalipintaa rikki. Asioita on selvästi mietitty.

Ainut ongelma on ollut takarenkaan Presta-venttiilin kenkkuilu. Mikäli venttiilin ruuvia ei kiristä oikein kireälle, päästää se hiljalleen ilmaa renkaasta ulos (ei kuitenkaan niin nopeasti, että rengas tyhjenisi päivän aikana merkittävästi). Venttiili on siis käytännössä hieman viallinen. Renkaat ovat muutoin kestäneet hyvin: pikkukivet eivät näitä renkaita hevillä puhkaise.

Hieman päänvaivaa aiheutti myös kunnollisen lukon löytäminen pyörään. Aluksi kokeilin Abuksen perinteistä U-lukkoa, mutta maantiepyörään sellainen ei kyllä kovin hyvin sovi. Lukko on niin tilaa vievä, että se ei sovi järkevästi mihinkään paikkaan. Lopulta päädyin Abuksen taiteltavaan U-lukkoon, joka on jykevä ja sopii hyvin toisen juomapullotelineen paikalle. Niin ikään tukijalan asentaminen oli hankalaa, koska takavaihtajan vaihdevaijeri kulkee niin läheltä takahaarukan toista alaputkea, joihin tukijalka kiinnittyy. Nostamalla vaijerin pidikettä pyörän keskiön kohdalta ylöspäin tukijalan sai kuitenkin tiukasti kiinni.

Mukavuuden kannalta yhtä tärkeää hyvän pyörän lisäksi on kuitenkin hyvät ajovaatteet. Aikaisemmin ajoin tavallisella T-paidalla, joka ei paljoa vaatinut, kun oli heti hiestä märkä. Kunnollinen hengittävä pyöräilypaita painii aivan eri sarjassa: hiki ei meinaa tulla millään, kun vedän 25 kilometrin lenkin noin 23 km/h keskinopeudella. Pyöräilypaitoja saa ulkomailta halvimmillaan noin 20-30 euron hintaan, mutta Suomesta näistä saa pulittaa yleensä 50 eurosta ylöspäin.

Kaiken kaikkiaan siis hyvin laadukkaan tuntuinen maantiepyörä, jolla on kevyt ja mukava ajaa.

--Admin 10. elokuuta 2008 kello 09.15 (UTC)

Aiheeseen liittyvää sisältöä...