Junassa

Pehmeä pyöränkuljetuslaukku matkalla junaan

VR:n ohje
Pyörän kuljettaminen junassa maksaa etukäteen varattuna viisi euroa. IC ja IC2 juniin paikka pitää varata etukäteen, mutta käytännössä junissa lähes aina tilaa ilman varaustakin. Pendolinoissa pyörää ei voi kuljettaa.
Laukussa pyörä kulkee useimmiten kaikissa junissa. Myös pendolinossa, jos se on tarpeeksi hyvin pakattu (tm). Laukku mahtuu hyvin tavarahyllylle, mutta se kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiinnittää tukevasti hyllyyn.

Ruotsissa

Pyörää voi Ruotsissa kuljettaa junassa vain etelän junissa. Jostain järjenvastaisesta syystä muualla se ei onnistu. Ainoa vaihtoehto on ottaa pyöränkuljetuslaukku ja toivoa parasta. Pyörän voi lähettää junassa rahtina, mutta toimitus kestää vähintään vuorokauden pidempään kuin junamatka.

Euroopassa

ECF:n tietoa pyöristä junassa
Maakohtainen ohje
Useimmissa maissa polkupyörää voi kuljettaa junissa. Nopeissa junissa edellytetään usein pyöränkuljetuslaukkua.

Venäjällä

Venäjän kaukoliikenteen junissa matkustajalla voi olla 36 kiloa matkatavaroita. Pyörä pitää mielellään purkaa ja olla laukussa tai vastaavassa. Mitä alemmassa luokassa matkustaa sen paremmin pyörälle on tilaa. Ykkösluokan hytit vastaavat suunnilleen Suomen makuuvaunuja ja niissä voi pyörän kanssa olla todella ahdasta.

Paikallisjunat ovat erityyppisiä ja pyöränkuljetussäännöt vaihtelevia, ks. selvitys velorussia.org englanninkielisessa palstassa.

Lentokoneessa

Pyörän kuljettaminen lentokoneessa maksaa Euroopan sisäisillä lennoilla 20-40 euroa. Pyörät kuten muutkin isot urheiluvälineet pitää ilmoittaa etukäteen joko varauksen yhteydessä tai suoraan lentoyhtiölle. Pyörä kannattaa pakata kovaan pyöränkuljetuslaukkuun. Vaihtoehtoisesti pyörän voi usein kuljettaa myös kokonaisena. Tällöin pitää vähintään irroittaa polkimet ja kääntää ohjaustanko rungon suuntaiseksi. Jokaisella lentoyhtiöllä on oma käytäntönsä. Tarkista aina lentoyhtiön toimitusehdoista ohjeen pyörän kuljettamiseen.

Kova pyöränkuljetuslaukku matkalla lentokoneeseen

Linja-autossa

Suomessa käytännössä kaikissa linja-autoissa, joissa on tavaratila voi myös kuljettaa polkupyörää. Hinta vaihtelee 5-15 euron välillä yrityksestä riippuen. Bussit toivovat paikan varaamista etukäteen, mutta lähes aina mukaan mahtuu ilman varaustakin.

Laivassa

Autolautoilla voi matkustaa pyörän kanssa. Pyörä ajetaan autojen tapaan autokannelle. Hinnat vaihtelevat Suomeen liikennöivillä lautoilla 10-25 euron välillä. Tandempyörä lasketaan usein hinnoittelussa kahdeksi pyöräksi.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...