Pyöräilypaita tavallisen T-paidan tilalle

Pyöräilyssä oikea vaatetus on hyvin oleellista. Hyvälläkään pyörällä ei ole mukava polkea, jos vaatteet ovat epämukavat ja hiostavat. Tavallinen T-paita ei yleensä ole sopiva pyöräilyyn: se ei hengitä kunnolla, jolloin esimerkiksi selkä tulee hiestä märäksi lyhyilläkin lenkeillä. Pyöräliikkeistä ja nettikaupoista saakin varta vasten pyöräilyyn suunniteltuja pyöräilypaitoja (engl. cycling jersey). Eron tavallisten T-paitojen ja laadukkaiden pyöräilypaitojen välillä huomaa varmasti ensimmäisillä ajokerroilla. Pyöräilypaitoja on saatavilla niin lyhythihaisina kuin pitkähihaisinakin.

On syytä huomioida, että joissain kaupoissa myydään harhaanjohtavasti paitoja pyöräilypaidan nimikkeellä, vaikka paita ei olisi varsinaista pyöräilypaitaa nähnytkään. Varsinaisen pyöräilypaidan tunnistaa yleensä hieman huokoisemmasta materiaalista, jota käytetään myös ns. teknisissä T-paidoissa. Lisäksi kunnon pyöräilypaidasta löytyy alla esitettyjä hyvän pyöräilypaidan ominaisuuksia. Suomalaisissa pyöräliikkeissä oikean pyöräilypaidan hinta liikkuu tavallisesti noin 60 euron paikkeilla ja siitä ylöspäin. Ulkomaisista verkkokaupoista vastaavia paitoja voi saada jo 25 eurolla.

Hyvän pyöräilypaidan ominaisuudet

Cannondalen valmistama pyöräilypaita edestä. Huomaa paidan pidempi takaosa.
Cannondalen valmistama pyöräilypaita takaa. Huomaa paidan kolme takataskua ja heijastin paidan alaosassa.

Hyvä pyöräilypaita sisältää seuraavia ominaisuuksia:

  • Hengittävä, siirtää hien pois iholta ja paidalta
  • Vetoketju edessä
  • Nopeasti kuivuva
  • Takaa pidempi kuin edestä
  • Kuminauha paidan alaosassa
  • Sopivan tiukka, jolloin ilmanvastus pienenee
  • Sisältää kolme takataskua
  • Kirkas väritys
  • Heijastinnauha takana

Erityisen tärkeää pyöräilypaidalle on sen hengittävyys. Kunnon pyöräilypaita ei tule hiestä märäksi edes kuumilla ilmoilla, vaan kosteus haihtuu iholta paidan kautta ulkoilmaan. Edessä olevan vetoketjun avulla voi hieman säädellä viilennystä kuumia päiviä varten. Lisäksi paidan huokoisen rakenteen vuoksi paita kuivuu nopeasti, joten esimerkiksi retkille riittää usein yksi pyöräilypaita, jonka voi pestä illalla ja aamulla paita on kuiva.

Pyöräilypaitojen profiili poikkeaa normaaleista T-paidoista. Koska ajoasento pyöräillessä on yleensä eteenpäin nojaava, pitää paidan olla selkäosasta hieman pidempi kuin edestä, jotta selkä ei jäisi paljaaksi. Pyöräilypaidat ovat normaalisti melko tiukkoja (ei kuitenkaan kiristäviä), jotta ne eivät lisäisi ilmanvastusta. Paidan alaosassa on yleensä kuminauhaa, joka pitää paidan kireässä.

Varsinaisissa pyöräilypaidoissa on aina kolme takataskua, joissa voi kuljettaa tarvittaessa pieniä tavaroita, kuten avaimia, lompakkoa, matkaevästä tai pieneen tilaan mahtuvaa sadetakkia. Pyöräilypaidat ovat myös yleensä kirkkaan värisiä, jotta esimerkiksi autoilijat havaitsisivat pyöräilijät paremmin. Pimeällä ajoa varten pyöräilypaidasta olisi myös hyvä löytyä heijastavaa materiaalia esimerkiksi paidan takaa.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...