Turvallinen liikkuminen liikenteessä

Pyörätiellä tapahtuva pyöräilyharjoittelu on syytä tehdä suurta varovaisuutta noudattaen. Nopeasti liikkuva pyöräilijä jää usein autoilijoilta huomaamatta, ja tämä aiheuttaa vaaratilanteita risteyksissä - tosin vahinkoja sattuu lähinnä pyöräilijälle itselleen. Eli liikkuminen risteysalueella on syytä tehdä varovaisuutta noudattaen, vaikka pääsääntöisesti autoilija olisikin vastuussa tällaisesta kolarista.

Pyörätien yhteydessä on lähes aina myös jalkakäytävä, jolla liikkuvat ihmiset ja kotieläimet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Etenkin pyörällä kovalla vauhdilla takaapäin tapahtuva ohitus aiheuttaa pahaa aavistamattomalle vaaratilanteen. Erityisesti on syytä huomioida lapset ja ulkoilemassa olevat lemmikit, jotka saattavat yllättäen pompata eteen. Pääsääntöisesti pyöräilyharjoittelu olisi hyvä tehdä vain rauhallisilla pyörätieosuuksilla, tai siirtyä suosiolla taajamien ulkopuolelle ja ajaa ajoradan reunassa. Näkyvä, kirkasvärinen vaatetus, ja tarvittaessa valot, auttavat autoilijoita havaitsemaan paremmin pyöräilijät.

Yksi käytännössä hyväksi koettu tapa liikuttaessa pyörällä muun liikenteen joukossa on tulla mahdollisimman hyvin havaituksi. Omaa liikkumistaan tiellä ei siis kannata "piilotella" muilta. Puhutaankin "oman paikan ottamisesta" liikenteessä. Tähän kuuluvat oikeat tilannenopeudet, näkyvyys muille, kääntymismerkit ja väistämissääntöjen noudattaminen. Tämä ei aina riitä, vaan osalta autoilijoista ovat päässeet liikennesäännöt unohtumaan. Toisin sanoen, vaikka säännöt olisivat mitkä hyvänsä, niin jo oman turvallisuutesi vuoksi voi olla hyvä aina väistää autoilijoita.

Aiheeseen liittyvää sisältöä...