Jarrupala on polkupyörän osa, jonka avulla pyörän vauhtia voi hidastaa tai pysäyttää sen kokonaan. Jokaisessa polkupyörässä tulee olla toimivat jarrupalat.

Pyörässä jossa on jalkajarru, jarrupaloja on yksi pari takarenkaan molemmilla puolilla, kun taas käsijarrupyörissä jarrupaloja on yksi pari sekä etu- että takarenkaan molemmin puolin. On myös polkupyöriä, joissa on nestejarrut.

Toimintaperiaate[muokkaa]

Jarrupalat ovat kiinni renkaan/renkaiden molemmilla puolilla ja niistä menee vaijeri jarrukytkimiin. Jalkajarrullisessa pyörässä vaijerit menevät polkimiin, ja käsijarrullisessa pyörässä vaijerit menevät ohjaustangossa sijaitseviin kytkimiin. Kun polkimia/kytkimiä painetaan taaksepäin, vaijerit kiristyvät jolloin jarrupalat painautuvat rengasta/renkaita vasten ja estävät pyöriä pyörimästä. Käsijarrupyörässä eturenkaan jarrukytkin on ohjaustangon vasemmalla puolella ja takarenkaan jarrukytkin oikealla.

Mitä kovemmin painaa jarrukytkintä/poljinta, sitä nopeammin pyörä luonnollisesti pysähtyy. Käsijarruja käyttäessä on otettava huomioon, että sekä etu- että takajarrua on käytettävä saman verran, varsinkin äkkipysähdyksissä. Mikäli käyttää pelkkää takajarrua, vauhdin hidastaminen ei ole niin tehokasta ja pelkän etujarrun käyttö taas on vaarallista, sillä tällöin takarengas menee helposti ilmaan ja polkupyörä voi lentää ympäri.

Milloin jarrupala tulee vaihtaa[muokkaa]

Jarrupalat kuluvat jonkin verran jokaisella jarrutuskerralla. Niiden kunto tuleekin tarkastaa säännöllisesti, mieluiten joka kerta ennen ajoon lähtöä. Ne ovat kunnossa, mikäli pyörä pysähtyy tarpeeksi nopeasti ja tehokkaasti ja kun jarruttaessa jarrupaloista ei lähde mitään ääntä. Huonoilla jarrupaloilla varustetun pyörän ajamisesta voi saada sakot.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...