Oikeat varusteet pyöräilyyn[muokkaa]

Aloitteleva pyöräilijä ei useinkaan muista, että pyörän oston lisäksi pyöräilyyn tarvitaan myös oikeat varusteet. Jos kunnon pyörän hankintaan on käytettävissä vaikkapa 1000 euroa, niin kannattaa mieluummin ostaa 800 euron pyörä ja käyttää 200 euroa kunnon varusteisiin. Pelkän kauppareissun tekoon saattaa riittää vain pelkkä polkupyörä, mutta vähänkään pidemmille lenkeille tai työmatkapyöräilyyn tarvitaan jo välttämättä kunnon varusteet. Tässä artikkelissa pyritäänkin kertomaan, mitkä ovat sellaiset pakolliset tarvikkeet aloittelijalle hommattavaksi pyörän kanssa. Kannattaa muistaa, että välttämättömien varusteiden listaan vaikuttaa tietenkin oman pyörän tyyppi ja se, millaista ajoa pyörällä tekee.

Miksi varusteita tarvitaan?[muokkaa]

Varusteet eivät ole vain sen takia, että niitä ostetaan, vaan myös sen takia, että niitä käytetään. Kypärää ei ole järkeä ostaa, jos sitä vain roikuttaa ohjaustangossa. Kuminpaikkausvälineitä pitää kuljettaa mukana eikä jättää kotiin: viimeistään niitä osaa arvostaa, kun kumi puhkeaa tien päällä. Pakolliset varusteet ovatkin jokaisen pyöräilijän ehdottomasti hankittava ja käytettävä niitä aina pyörällä liikuttaessa. Ne ovat hyödyksi ja turvaksi niin jokapäiväisessä kuin satunnaisemmassakin polkupyöräilyssä.

Pakollisia varusteita voi halutessaan täydentää lisävarusteilla, jotka tuovat pyöräilyyn mukavuutta ja nautintoa. Pelkkä hyvä pyörä ja pakolliset lisävarusteet eivät tee vielä pyöräilystä nautinnollista, jos muut varusteet ovat huonot. Esimerkiksi ajotietokone on yksi tällainen täydentävä lisävaruste, joka tarjoaa mukavaa lisätietoa kuljetusta matkasta: esimerkiksi keskinopeuden, nopeuden, ajan, lämpötilan tai vaikkapa suurimman nopeuden. Myös kunnollinen pyöräilypaita tuo mukavuutta pyöräilyyn, kun matkalla ei enää hikoile niin paljon. Mukavuutta lisääviä varusteita löytyykin moneen tarkoitukseen ja niitä voi ostaa harkinnan mukaan.

Pakolliset ja tarvittavat varusteet lyhyesti[muokkaa]

Pakolliset varusteet[muokkaa]

Polkupyöräilyssä pakolliset varusteet ovat sellaisia, jotka liittyvät suoraan tai epäsuorasti turvallisuuteen. Osa niistä on myös Suomen lainsäädännön tai vakuutusturvan mukaan pakollisia.

 1. Kypärä oman turvallisuuden takia. Onnettomuuden sattuessa se suojaa päätä vammoilta.
 2. Soittokello kanssakulkijoiden huomion saamiseen sekä vaaratilanteessa varoittamiseen
 3. Ajovalo ja heijastimia näkemiseen ja näkymiseen, jos ajaa pimeällä tai hämärässä
 4. Lukko (ja avain) pyörän lukitsemiseen. Pyörän lukitseminen suojelee pyörävarkauksilta.
 5. Käsipumppu rengasrikkojen varalta ja alhaisten rengaspaineiden korjaamiseen
 6. Rengasraudat ja paikkarasia rengasrikkojen varalle
 7. Varasisäkumi erittäin pahaan rengasrikkoon tai nopeaan renkaanvaihtoon
 8. Juomapullo ja -teline (tai juomareppu) nestetasapainon ylläpitämiseen
 9. Kännykkä tapaturmien tai muiden odottamattomien tilanteiden varalta
 10. Rahaa (ja pankkikortti) yllättävien menojen varalta

Mukavia lisävarusteita[muokkaa]

Mukavat lisävarusteet ovat varusteita, jotka eivät ole turvallisuuden kannalta niin välttämättömiä, mutta tekevät pyöräilystä huomattavasti nautinnollisempaa.

 1. Seisontajalka, jos pyörällä tehdään vähänkin muuta kuin ajetaan lenkkiä – läheskään joka paikasta ei löydy sopivia pyörätelineitä
 2. Satulalaukku, jossa voi säilyttää tärkeimpiä tavaroita
 3. Tavarateline tai kori muun tavaran kuljettamiseen, sillä sarvikosta roikkuvat tavarat voivat aiheuttaa vaaratilanteita
 4. Työkaluja pyörän korjaukseen, esimerkiksi kuusiokoloavaimia ja ruuvitalttoja
 5. Kunnon pyöräilypaita takataskuilla vähentämään hikoilua ja pienempien tavaroiden säilytystä varten
 6. Muita tekstiilejä: ajohousut ja -hanskat ehkäisemään hiertymiä
 7. Satulasuojus suojaamaan seisovan pyörän satulaa sateelta ja pölyltä tai liina satulan puhdistamiseen tauon jälkeen
 8. Ajolasit silmien suojaamiseen auringolta, viimalta, roskilta, hyönteisiltä ym.
 9. Lukkokengät ja lukkopolkimet tehokkaaseen polkemiseen
 10. Ajotietokone nopeuden, matkan ja mahdollisesti sykkeen sekä kadenssin seurantaan
 11. Taustapeili jos ajaa pitkiä matkoja maantien reunassa. Auttaa varautumaan hyvissä ajoin esim. takaa tulevan rekan ohitukseen.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...