Kilpapyöräily on tunnetusti yksi maailman suosituimmista urheilulajeista ja lajit, joita ihmiset katsovat mielellään, ovat yleisesti myös lajeja, joista lyödään mielellään vetoa. Pyöräily sopii erinomaisesti vedonlyönnin kohteeksi ja pyöräilyn suurtapahtumien suosio vedonlyönnissä on lähes vertaansa vailla. Suomalaiset ovat tunnetusti pelikansaa ja niin lotto, suomi kolikkopelit kuin tietenkin vedonlyönti, kuuluvat suomalaisten suosimiin harrastuksiin ja ovat osa monien suomalaisten elämää. Tässä artikkelissa esittelemme suosituimpia pyöräilykilpailuja sekä suosituimpia pelimuotoja pyöräilyvedonlyönnissä.

Pyöräilykilpailut

Pyöräily eroaa monista muista urheilulajeista niin, että kaikkein arvokkain tapahtuma ei olekaan lajin MM-kilpailut, vaikka niitäkin järjestetään. Pyöräilyn eri maiden ympäriajoilla on pitkä historia ja niistä kisoista kolme nousee ylitse muiden. Tämä näkyy myös vedonlyönnissä.

Ranskan ympäriajo (Tour de France)

Ranskan ympäriajo on pyöräilyn arvostetuin kilpailutapahtuma. Se on etappiajo, jossa ajetaan nimensä mukaisesti Ranskassa. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1903 ja on sen jälkeen järjestetty vuosittain, lukuunottamatta muutamia poikkeuksia. Kilpailu koostuu nykyään 21 etapista ja kestää noin kolme viikkoa (23 päivää). Nykyisin etappien yhteispituus on vaihdellut 3 300 ja 3 700 kilometrin välillä. Kilpailun kokonaisvoittajan tittelin (keltainen paita), kilpailussa kisataan myös parhaan mäkikilpailijan (punapilkkuinen valkoinen paita), parhaan kirikilpailijan (vihreä paita) ja parhaan nuoren kilpailijan (valkoinen paita) titteleistä.

Italian ympäriajo (Giro d'Italia)

Italian ympäriajo on järjestetty vuodesta 1909. Tämä etappiajo ajetaan Italiassa ja se kuuluu lajin arvostetuimpiin tapahtumiin. Kilpailu on perustamisestaan lähtien järjestetty muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vuosittain. Nykyisin kilpailun pituus on 23 tai 24 päivää ja sisältää 21 etappia. Ranskan ympäriajon tapaan kokonaisvoittajan tittelin (vaaleanpunainen paita) lisäksi Italian ympäriajossakin kisataan myös parhaan mäkikilpailijan (sininen paita, aiemmin vihreä), kirikilpailijan (purppura paita, aiemmin punainen) ja nuoren kilpailijan (valkoinen paita) titteleistä. Kisan aikana aina kulloisenkin kilpailun johdossa oleva kilpailija pitää päällään kilpailun johtajan paitaa.

Espanjan ympäriajo (Vuelta a Espana)

Espanjan ympäriajo on kolmesta suuresta ympäriajosta nuorin ja vaikka kyseessä onkin arvostettu tapahtuma, jää se arvostuksessa kahden muun varjoon. Espanjan ympäriajo järjestettiin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1935. Kilpailun pituus on muiden ympäriajojen tapaan nykyisin 21 etappia, jotka ajetaan 23 päivän aikana (kaksi lepopäivää). Kokonaisvoittajan tittelin (Espanjan ympäriajossa punainen paita), lisäksi muiden ympäriajojen tapaan kilpaillaan myös parhaan mäkikilpailijan (sinipilkkuinen valkoinen paita), parhaan kirikilpailijan (vihreä paita) ja parhaan nuoren kilpailijan (valkoinen paita) titteleistä.

Pyöräilyn MM-kilpailut

Maantiepyöräilyssä järjestetään vuosittain MM-kilpailut. Erikseen kilpaillaan maantieajossa ja aika-ajossa. Maantieajossa kaikki pyöräilijät ajavat samaan aikaan, kun taas aika-ajossa ajetaan yksittäin ja mitataan loppujärjestys ajan perusteella. Ympäriajoista poiketen, maantieajossa on vain yksi etappi. MM-kilpailut eivät nauti yhtä suurta suosiota, kuin ympäriajot, mutta ovat kuitenkin myös merkittävä tapahtuma.

Olympialaiset

Joka neljäs vuosi järjestettävät kesäolympialaiset ovat maailman suurin urheilutapahtuma ja niissä menestyminen on myös pyöräilyssä suuri meriitti. MM-kilpailujen tapaan, maantiepyöräilyssä kilpaillaan sekä maantieajossa, että aika-ajossa.

Eri vedonlyöntimuotoja

Yleisin tapa lyödä vetoa pyöräilystä, on luonnollisesti yrittää veikata kilpailun voittajaa. Varsinkin Ranskan ympäriajon voittajan arvuuttelu on niin suosittua, että jo edellisen Ranskan ympäriajon päättyessä, on mahdollisuus veikata seuraavan Ranskan ympäriajon voittajaa käytännössä jokaisella itseään kunnioittavalla vedonlyöntitoimistolla. Kisan lähestyessä tulee muitakin vedonlyöntimuotoja mahdolliseksi, kuten esimerkiksi koko kärkikolmikon veikkaaminen tai tietyn kilpailijan menestyksen arvioiminen.

Ympäriajojen aikaan pyöräilyvedonlyönnissä veikataan tietenkin myös yksittäisten etappien voittajia, joillakin toimistoilla on mahdollista lyödä vetoa myös mäkikilpailun, kirikilpailun ja nuorten kilpailun voittajasta. Olympialaisissa ja MM-kisoissa on muiden lajien tapaan mitaliveikkaus erittäin suosittua.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...