Ranskan ympäriajo — maailman suurin joka vuosi järjestettävä urheilutapahtuma

Kestävyyspyöräilyn suurimpana haasteena pidetty Ranskan ympäriajo eli Tour de France on kiistatta maailman tunnetuin pyöräkilpailu, joka on järjestetty jo vuodesta 1903 alkaen. Joka vuosi noin parinkymmenen päivän aikana käytävässä kilpailussa toisistaan ottaa mittaa lähes 200 pyöräilijää, joilla on edessään yli 3 000 kilometrin mittainen taival.

Vaikka Ranskan ympäriajon nimi viittaakin selkeästi Ranskaan, on kilpailussa ollut perinteisesti osuuksia myös muissa maissa, kuten esimerkiksi Belgiassa, Monacossa, Espanjassa ja Italiassa. Viime vuosina myös Iso-Britannia on päässyt järjestämään kisaetappeja. Joka vuosi pyöräilyreitti on hieman erilainen, mutta kilpailun loppunäyttämönä on aina vuodesta 1975 saakka toiminut Pariisin upea Champs-Élysées.

Ranskan ympäriajo jakautuvat joka päivä eri etappeihin, jotka voivat olla jopa kuuden tunnin pituisia. Jokaisen päivän päätteeksi ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt pyöräilijä nimetään etapin voittajaksi. Mittelö ei todellakaan sovellu huonokuntoisille, sillä kilpailun aikana on vain kaksi lepopäivää!

Ympäriajon voittaa kaikkien etappien nopein pyöräilijä

Koko Ranskan ympäriajon voittajaksi selviytyy se pyöräilijä, joka on suoriutunut parhaalla ajalla kaikista etapeista yhteensä. Teoriassa on mahdollista, että sellainenkin kilpailija, joka ei kertaakaan ole noussut etapin voittajaksi, voi voittaa koko kisan pyöräilemällä riittävän nopeasti kaikki etapit. Yleensä mestariksi julistetaan kuitenkin pyöräilijä, joka on saavuttanut voittoja vähintään muutamalla etapilla ympäriajon aikana.

Ranskan ympäriajoja seurataan tarkasti eri puolilla maailmaa. Maailman suurimpia ja suosituimpia urheilutapahtumia yhdistää tietenkin se, että katsojat haluavat lyödä vetoa voittajasta. Myös Ranskan ympäriajossa vedonlyönti on erittäin suosittua. Panostus oman voittajasuosikin puolesta voi osoittautua kannattavaksi, mutta todennäköisesti veikkauksessa pärjää paremmin tiedolla kuin tuurilla, jonka vuoksi asiaan on syytä perehtyä.

Jalkapallon tai jääkiekon tapaan myös Ranskan ympäriajoissa parhaat ja ajan tasalla olevat vedonlyöntivihjeet kannattaa metsästää netistä. Kertoimet vedonlyöntifirmojen listoilla kertovat paljon siitä, ketkä pyöräilijät ovat milläkin etapilla ennakkosuosikkeja ja keiden ennakoidaan nousevan koko kilpailun voittoon.

Vedonlyönnissä on etenkin viime vuosina tilastojen tarkastelusta ollut paljonkin apua, sillä kärjen tuntumassa ovat olleet vuosi toisensa jälkeen samat nimet. Ranska on saanut odottaa mestaruuttaan jo yli 30 vuoden ajan, kun taas Iso-Britannia on napannut nimiinsä viimeisten seitsemän vuoden aikana peräti kuusi mestaruutta. Toisaalta yllätysnimiäkin on esiintynyt, joka tekee vedonlyönnistä jännittävää ja samalla haastavaa, joten taustaselvityksestä voi hyvinkin olla apua.

Paljon keskustelua herättävä kilpailu

Ranskan ympäriajoa seurataan tiiviisti monessa maailman maassa ja kilpailu herättää aina keskustelua myös muuten kuin vain voittajien arvuuttelun osalta. Esimerkiksi suoritusta parantavien lääkkeiden ja erityisesti punasolujen määrää ja siten lihasten hapenottokykyä parantavana EPO-hormonina tunnetun lääkkeen käytöstä on muodostunut ongelma Ranskan ympäriajoissa. Testeissä on paljastunut useita doping-käryjä, jotka ovat langettaneet varjon kisojen ylle. Näistä kohutuin lienee seitsemän kertaa kisat voittaneen amerikkalaisen Lance Armstrongin käryäminen kielletyn aineen käytöstä.

Skandaaleista huolimatta Ranskan ympäriajoa pidetään yhä todella arvossaan. Etenkin Keski-Euroopassa kilpailua saa osakseen runsaasti mediahuomiota, mutta myös esimerkiksi Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa Ranskan ympäriajolla on suorastaan legendaarinen maine.

Viime aikojen voittajia

Ranskan ympäriajoissa on nähty paljon mielenkiintoisia käänteitä myös viime vuosina. Kilpailun reitti on joka vuosi hiukan erilainen ja tarjoaa erilaisia haasteita kilpailijoille. Esimerkiksi vuoden 2019 kilpailu alkoi 6. heinäkuuta Belgian pääkaupungista, Brysselistä. Kolme ensimmäistä etappia pyöräiltiin Belgiassa tasaisessa maastossa, jonka jälkeen reitti suuntasi etelään kohti vuoristoisempia seutuja. Perinteiden mukaisesti kilpailu huipentui 28. heinäkuuta Rambouillet’sta Pariisiin 127 kilometrin mittaisella etapilla. Reitin kokonaispituus oli 3 460 kilometriä ja se kulki poikkeuksellisen korkealla vuoristoseuduilla verrattuna aiempiin kilpailuihin.

Vuoden 2019 Ranskan ympäriajossa ennakkosuosikki oli vuoden 2018 mestaruuden voittanut brittiläinen Geraint Thomas. Toisena suosikkina oli taannoin pyöräilyonnettomuuteen joutunut, useampana vuonna Ranskan ympäriajon voittanut Chris Froome, joka ei ei kuitenkaan lopulta kyennyt nousemaan vakavasti otettavaksi haastajaksi.

Lopulta voiton korjasi kenties hiukan yllättäenkin 22-vuotias Egan Bernal. Kyseessä on poikkeuksellinen tapaus monellakin tapaa — Bernal oli voittaessaan 110-vuotisen kilpailuhistorian aikana nuorin koskaan voittanut pyöräilijä ja lisäksi kaikkien aikojen ensimmäinen kolumbialainen, joka on onnistunut nousemaan Ranskan ympäriajossa korkeimmalle palkintopallille.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...