Talvipyöräily – Jatka polkupyörällä liikkumista myös talvella

Polkupyöräily mielletään helposti ainoastaan kesällä harrastettavaksi lajiksi. Pyöräily sopii kuitenkin jokaiseen vuodenaikaan, kun huomioi sään sekä olosuhteet pyöräilylle. Talvipyöräily on erittäin tehokas tapa liikkua, sillä se kuluttaa energiaa jopa enemmän kuin kesällä pyöräileminen. Oman kunnon ylläpitäminen on tärkeää ympäri vuoden, joten polkupyörää ei kannata unohtaa varastoon talven ajaksi. Talvella pyöräileminen on luonnollisesti rankempaa kuin kesällä, mutta samalla se tuo mukanaan entistä tehokkaamman rasituksen.

Kun olet päivällä liikkunut pyörällä talvisessa säässä ja hoitanut arkeen kuuluvat toimet, on aika rentoutua. Pyöräily on varmasti vienyt omalta osaltaan energiaa ja voit kokea, että rentoutuminen on paikallaan. Tuolloin kannattaa ottaa kuppi teetä, kenties voileipä, istahtaa sohvalle ja nostaa jalat rahille. Tämän jälkeen voi olla mukavaa tutustua erilaisiin elokuviin tai etsiä parhaat casinot, joita netissä on tarjolla. Näin voit rentoutua ja antaa kropan sekä mielen rauhoittua päivän päätteeksi. Seuraavana päivänä jaksat taas entistä ehompana hypätä pyörän selkään ja nauttia.

Mitä kannattaa huomioida talvipyöräilyssä?

Talvipyöräilyssä kannattaa huomioida muutamia seikkoja, joiden avulla talvipyöräilystä tulee mukavampaa. Ensimmäisenä kannattaa pysähtyä miettimään polkupyörää. Kesällä pyöräily onnistuu oikeastaan kaikilla pyörillä, mutta talvipyöräilyssä tarvitaan laadukasta polkupyörää. Jos haluat hieman helpottaa talvella pyöräilemistä, voi esimerkiksi maastopyörä olla erittäin hyvä ratkaisu. Myös sähköpyörät soveltuvat talvipyöräilyyn erittäin hyvin.

Myös vaatetus on tärkeässä asemassa, sillä kylmälläkin kelillä oikeanlainen vaatetus voi tehdä suuren muutoksen. Esimerkiksi tuulenpitävä pipo on yksi parhaista vaatekappaleista talvipyöräilyyn. Lisäksi kannattaa muistaa välikerrastot ja hanskat. Viimalta suojaavat hanskat estävät käsiä kylmettymästä ja pyöräily sujuu mukavammin. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta pyöräily on miellyttävää. Älä kuitenkaan unohda kenkiä, sillä myös kengillä on suuri merkitys. Parhaat kengät talvipyöräilyyn ovat vettäpitävät ja varrelliset vaelluskengät.

Älä säästä pyöräilyssä varusteista, sillä useimmat varusteet ovat pyöräilyssä tärkeät kaudella kuin kaudella. Talvipyöräilyssä kannattaa suosia nastarenkaita, jotka vaihdetaan kun tiet alkavat olemaan jäisiä. Lumessa taas kuvioidut talvirenkaat ovat hyvä vaihtoehto. Lokasuojat ovat ehdottomasti paras hankinta loska-aikaan, jotta vaatteet ja esimerkiksi reppu eivät ole loskan peitossa perille päästessä. Itsestään selviä varusteita ovat ajovalot sekä heijastimet, joiden merkitys moninkertaistuu kun kesä vaihtuu talveksi ja pimeys lisääntyy.

Monet eivät huomioi pyörän huoltamista, vaikka se kuuluisi suorittaa kahdesti vuodessa. Vuoden ensimmäinen huolto ajoittuisi kevääseen ja seuraava syksyyn. Huoltoa tehdessä tulisi aina kiinnittää huomio muun muassa renkaisiin sekä jarruihin, mutta myös vaihteisiin. Huomio myös pyörän säilytys, jotta pyörä pysyy kunnossa. Lämpimässä varastossa pyörä pääsee aina sulamaan, jolloin se pysyy myös paremmassa kunnossa. Kuitenkin vähintään katos on suositeltava säilytyspaikka.

Miksi talvipyöräily kannattaa?

Talvipyöräily on yksi tehokkaimmista tavoista liikkua arjessa. Vaikka kesällä pyöräileminen on omalta osaltaan tehokasta, tuovat talven olosuhteet pyöräilyyn oman lisänsä. Sen lisäksi, että kulutat suuret määrät energiaa pyöräillessä, varmasti myös virkistyt raikkaassa talvisäässä. Jos kuljet työmatkoja pyöräillen, on olo täysin erilainen päivän päätteeksi, kuin jos olisit kulkenut omalla autolla tai bussilla.

Jos taas pyöräilyä haluaa harrastaa vapaa-ajalle, eikä työmatkoilla, on tarjolla myös tähän useita erilaisia ratkaisuja. Talvisin pyöräily onnistuu usein samoilla reiteillä kuin kesäisin, mutta sillä erotuksella, että reiteillä on lunta ja polut kapeampia. Toisaalta maastossa pyöräily voi olla helpompaa, kun polut ovat lumen vuoksi tasaisempia. Toisaalta lumi tuo vastusta ja kapeilla poluilla tulee olla tarkkaavaisempi.

Jos ajattelet, että talvipyöräily ei kannata huonon sään vuoksi, on hyvä pohtia asiaa uudestaan. Voit itse valita, että lähdetkö pyöräilemään kauniilla ilmalla vai lumimyrskyssä. Parhaimmillaan talvipyöräily on silloin, kun nautit siitä. Kuten kaikkien lajien kohdalla, jos harrastuksesta tulee pakkopullaa, myös motivaatio laskee.

Kokeilemalla talvipyöräilyä voit löytää itsellesi uuden ja mahtavan harrastuksen!

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...