Pyöräilyn innovaatiot

Vaikka pyöräily ja modernin kaltainen polkupyörä kehiteltiin jo lähes parisataa vuotta sitten, on se edelleen yksi suosituimmista, helpoimmista, tehokkaimmista ja ympäristöystävällisimmistä tavoista siirtyä paikasta A paikkaan B. Toki pyöräilyyn sisältyy paljon muutakin, sekä vapaa-aikaan, kilpailuun ja bisnekseen liittyviä piirteitä. Kaikkien aikojen ensimmäinen polkupyörä tuskin oli yhtä miellyttävä käytettävä kuin nykyiset ja väliinkin mahtuu monenmoista keksintöä ja innovaatiota. Pyöräilyn jatkuva suosio kertookin samalla jatkuvasta kehityksestä ja uusien ominaisuuksien ja lisävarusteiden tuomisesta pyöräilijöiden käyttöön. Sekä käyttömukavuuteen, turvallisuuteen että tehokkuuteen vaikuttavia innovaatioita on esitelty vuosien saatossa useita, aina mukavamman tuntuisista satuloista levyjarruhin ja vaihteisiin. Sähköpyörät, jotka siis käyttävät polkijan apuna sähkömoottoria ovat jo tuttuja näkyjä liikenteessä, mutta tulevaisuudessa lisäksi erilaiset digitaaliset, esimerkiksi smart-teknologiaa käyttävät apuvälineet valtaavat alaa.

Terveyttä ja pitkää ikää

Digitalisaatio ja teknologia on tuonut viihteen koteihin, eikä sitä tarvitse enää etsiä turuilta ja toreilta. Tutkitusti passiivisuus kuitenkin vaikuttaa elämänlaatuun negatiivisesti, joten toisinaan kannattaa patistaa itseään myös ylös kotisohvalta. Viihdettä tarjoavat kotona esimerkiksi erilaiset pelit ja nettisivustot, kuten vedonlyöntitoimisto Unibet. Kaiken tämän helpon elämän keskellä on kuitenkin hyvä muistaa liikkua riittävästi ja mikäpä sen parempi liikuntamuoto, kuin pyöräily. Vaikka pyöräily onkin yli sata vuotta vanha harrastus, on moderni teknologia avustamassa myös pyöräilyn kehitystä. Pyöräilystä pyritään jatkuvasti tekemään nautinnollisempaa ja helpompaa kaiken ikäisille, vauvasta vaariin. Varsinkin kaupungissa asuville kätevä pyöräilyvaihtoehto ovat City-pyörät, joita pystyy usein vuokraamaan nimelliseen hintaan – eikä tarvitse elää jatkuvassa pyörävarkaiden pelossa. Tarjolla on toisinaan myös sähköpyöriä, joiden sähkömoottorin avulla pyöräily on heikompi kuntoisellekin miellyttävää eikä uupumus iske pidemmälläkään matkalla. Pyöräily onkin yksi helpoimmista ja tehokkaimmista liikuntamuodoista sekä himoruheilijalle että satunnaisliikkujalle.

Pyöräilyn uusi teknologia

Yksinkertaiset ja selkeästi tarpeesta kummunneet innovaatiot ovat tulleet ryminällä polkupyöräilymarkkinoille. Esimerkiksi entistä turvallisemmat, mukavammat ja, paremman sanan puutteessa, “vähemmän rumat” pyöräilykypärät ovat uusinta uutta pyöräilymarkkinoilla. Kypärään integroidut automaattiset valot, jotka tunnistavat ympäröivän valon määrän, vedenpitävyys sekä adaptiivinen törmäykseen reagointi autojen turvatyynyjen tapaan ovat uusimpia turvallisuuteen liittyviä innovaatioita. Käyttömukavuutta puolestaan lisäävät esimerkiksi sisäänrakennettu mikrofoni ja kuulokkeet sekä entistä virtaviivaisempi ja huomaamattomampi design. Muutkin polkupyöräilyyn liittyvät varusteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina, eivätkä esimerkiksi polkupyörien ajotietokoneet ole enää vain autoilijoiden yksinoikeus. Myös itse välineet ovat kehittyneet ja esimerkiksi kokoontaitettavat rungot ja automaattinen renkaanpaineen säätely sekä automaattivaihteisto ovat jo arkipäivää.

Polkupyörät tulevaisuudessa

Polkupyörä laitteena ei ole juurikaan muuttunut sitten ensimmäisen version lähes parisataa vuotta sitten. Perusmekaniikka pysynee tulevaisuudessakin samana, mutta erilaiset käyttömukavuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta lisäävät lisävälineet kehittyvät sitäkin rivakammin. Jo nyt sähköavusteiset fillarit ovat arkipäivää ja lisävarusteita lisätään sitä mukaa kun niistä saadaan tarpeeksi kustannustehokkaita. Esimerkiksi jo mainitut ajotietokoneet ovat toistaiseksi yhtä harvinaisia kuin GPS-laite autoissa vuosituhannen alussa, mutta pikku hiljaa niistäkin tullee polkupyörään lähes vakiovarusteita. Toistaiseksi pyöräilyn apuna usein käytetään älypuhelimen sovelluksia, jotka mittaavat esimerkiksi reitin pituuden, korkeuserot ja tehokkuuden sekä toimivat tarvittaessa reittioppaana. Erilaiset tunnistimet ja automaatio ottavat myös harppauksia kehityksessä ja varsinkin erikoiskäyttöön tarkoitetuissa pyörissä automatiikka osaa jo hoitaa monia aiemmin käyttäjän vastuulla olleita toimenpiteitä. Renkaiden paineiden muuttaminen maaston mukaan ja oikean vaihteen valinta onnistuu parhaissa maastöpyörissä automatiikan avulla, siinä missä esimerkiksi monissa City-pyörissä ajovalot syttyvät automaattisesti pimeällä. Myös materiaalit muuttuvat kevyemmiksi ja kestävämmiksi, mikä taas lisää polkupyörien käyttöikää. Verrattuna moneen muuhun kulkupeliin, polkupyörä onkin usein varsin mainio sijoitus.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...