Polkupyöräily talvella – tee siitä mukavaa ja turvallista

Pyöräily talvella saattaa kuulostaa vaaralliselta puuhalta. Todellisuudessa muutamilla tavallisilla varusteilla talvipyöräily on turvallista ja mukavaa. Hyvillä nastarenkailla liukastumisen vaara on todella pieni - kaatuminen on tällöin todennäköisempää jaloin. Sanovat paljon talvella pyöräilevät.

Aina talvella ei edes tarvitse hankkia kovin erikoisia varustuksia. Esimerkiksi kypäräksi riittää sama kypärä kuin kesälläkin, kunhan sen alle mahtuu pipo. Pipon alle voi olla hyvä laittaa vielä kommandopipo tai kypärähuppu, joka suojaa vielä paremmin kylmältä ja tuulelta. Lisäksi kannattaa valita hyvät hanskat, jotta sormet eivät pääse kylmettymään. Varpaat ja sormet saattavat talvipyöräilyssä helposti kylmettyä, joten ne kannattaa suojata kunnolla. Sään mukaan myös silmät saattavat kaivata suojaa lumisateelta.

Mitä talvipyöräilyssä kannattaa ottaa huomioon?

Pyörällä liikkuessa on tärkeää näkyä ja kuulua. Omaa näkyvyyttä kannattaakin parantaa erilaisilla keinoilla, kuten heijastimilla ja huomioliiveillä. Lisäksi värit ja valot auttavat esimerkiksi autoilijoita havaitsemaan pyöräilijän. Nykyisin pyörässä on oltava etuvalo sekä takavalo sivuheijastimien lisäksi. Kelloa saa käyttää, etenkin jalankulkijoiden kohdalla. Pyöräilijä voi parantaa omaa näkökenttäänsä esimerkiksi otsalampun avulla, jolloin kulkeminen on myös mukavampaa. Reitti kannattaa talvella suunnitella jo etukäteen vaikeiden väylien välttämiseksi. Hyvä älypuhelin, kuten Samsung Galaxy S10, auttaa pyöräilyreittien selvittämisessä.

Etenkin talvipyöräilyssä kannattaa välttää äkkinäisiä liikkeitä. Tämä johtuu niin liukkaudesta kuin mahdollisista epätasaisuuksista. Varsinkaan liukkaalla kelillä ei kannata tehdä äkkinäisiä liikkeitä tai jarrutuksia. Nastarenkaat ovat tässä kohtaa kuitenkin oleellinen tekijä. Siinä vaiheessa, kun yölämpötila alkaa olla nollan puolella, kannattaa alle vaihtaa nastalliset renkaat. Vähintään eturenkaan tulee olla nastoitettu. Tämä tekee pyörän ohjaamisesta huomattavasti vakaampaa. Pitoa voi lisätä myös renkaiden ilmanpainetta laskemalla. Mikäli nastarenkaisiin ei halua panostaa, sopivat myös syväuraiset sekä karkeakuvioiset renkaat talviajoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvät nastarenkaat lisäävät turvallisuuden lisäksi myös ajomukavuutta.

Pukeutuminen on niin ikään tärkeässä roolissa. Talvella kannattaa pukeutua kerroksittain, koska se pitää lämpöä kaikista tehokkaammin. Talvella pyöräkypärän ilmastointiaukot voi teipata kiinni, koska se vähentää viiman vaikutuksia jopa huomattavasti. Lämmin ja tuulenpitävä vaatetus on oleellinen varustus, mutta liikaa ei päälle kuitenkaan kannata laittaa, sillä liian kuuma ei pyöräilyssä saa tulla. Sormet ja varpaat ovat kuitenkin oleellisessa osassa, sillä raajojen kylmettyminen ei tee hyvää. Siksi ajohanskojen valintaan kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota. Toisaalta varpaat saattavat olla ne kaikista herkin kohta -talvella pyöräilijä saattaa joutua laittamaan jalkaansa villasukat paleltumisien estämiseksi.

Ota liikenteessä rauhassa

Pyöräilijän tulee etenkin talvella ottaa liikenteessä rauhassa. Silloin kannattaa keskittyä ainoastaan ajamiseen ja laittaa esimerkiksi kännykkä äänettömälle. Vaikka taskussa soisi Samsung - HobbyHall kaupasta ostettuna, on siihen parempi vastata vasta pyöräilyn päätyttyä. Kännykän olisi kuitenkin parasta olla äänettömällä, jotta äkkinäinen ääni ei säikäytä pyöräilijää.

Liian kovaa vauhtia ei liikenteessä kannata ylläpitää. Talvella ei kannata ajaa yhtä lujaa edes nastarenkailla. Talviaikaan matkan tekemiseen kannattaakin varata enemmän aikaa kuin kesällä noin yksineljännes osan verran, sään mukaan. Lisäksi talvella pyöräily korostaa liikennesääntöjen lukemista. Kannattaa kuitenkin suosia kevyenliikenteen väyliä aina, kun mahdollista. Toisaalta, jos pyörätiellä ei ole talvikunnossapitoa, on ajotiellä ajaminen turvallisempaa.

Talvipyöräilyn ei tarvitse olla vaarallista, ja siitä voi tehdä itselleen helppoa ja mukavaa panostamalla ajovarusteisiin. Oikeanlaisella vaatetuksella, hyvillä renkailla ja rauhallisella ajotyylillä matkan tekeminen talvellakin pyörällä on turvallista. Hieman enemmän jalkavoimia saatetaan tarvita lumen ja sohjon takia. Toisaalta monet pyörätiet ovat auki läpitalven, jolloin ainoastaan satunnainen jää ja kylmä ilma asettavat omat haasteensa.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...