Kannattaako koiran kanssa lähteä pyörälenkille? 5 vinkkiä koiran kanssa pyöräilyyn

Onko koiran kanssa pyöräily vaarallista?

Kuten mihin tahansa harrastukseen, oli kyseessä sitten casinolla pelaaminen tai jääkiekko, myös koiran kanssa pyöräilyyn liittyvät omat riskinsä. Agrian mukaan eläinvakuutuksen ottaminen kannattaa aina, sillä se suojaa koiraasi niissä tapauksissa joissa koira tarvitsee esimerkiksi eläinlääkärin hoitoa. Kuten harrastuksissa yleensä, pyörälenkkeily koiran kanssa kannattaa aloittaa harjoittelemalla. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota sopiviin varusteisiin, kuten heijastimiin ja koiralle mukaviin valjaisiin, sillä pyörälenkit ovat varsinkin alkuun melko rankkoja koiralle. Koiran tassuille mukavampi on pehmeämpi alusta, eikä varsinkaan kuuma asfaltti tunnu kovin mukavalta. Pyörälenkkeilyssäkin tärkeintä on koirasi terveys ja viihtyminen, joten hurjiin suorituksiin ei pidä lähteä.

Hyötyykö koira pyörälenkkeilystä?

Kaikki koirat pitävät ikään ja kokoon katsomatta mielenkiintoisesta tekemisestä ja liikunnasta. Monille koirille pyörälenkkeily sopii, mutta sinun kannattaa ottaa huomioon ensin koirasi ikä, koko ja kunto. Esimerkiksi suurikokoisten koirien luusto saattaa kärsiä etenkin liian pitkistä ja raskaista lenkeistä, kun taas pienille koirille pyörän vieressä hölkkääminen saattaa olla yksinkertaisesti liian raskasta liikuntaa. Iäkkäälle koiralle riittää yleensä kevyehkö perusliikunta, mutta nuori aktiivinen koira tarvitsee huomattavasti enemmän aktiviteetteja. Ota huomioon myös koirasi rotu ja perusluonne. Sohvanvaltaaja on kaikkein tyytyväisin kainalossasi kelliessä, metsästyskoira taas suoritusta tehdessään. Muista kuitenkin, että hyväkuntoinen, aktiivinen ja nuorikin koira tarvitsee silloin tällöin lepoa, sillä koirien lämmönsäätelykyky on erilainen kuin ihmisten.

Miten aloitan pyörälenkit?

Ensimmäinen edellytys koiran kanssa pyöräilyn aloittamiseen on, että koira osaa peruskäskyt ja on ainakin jokseenkin kuuliainen. Kovin kevyen henkilön ei ehkä kannata lähteä pyöräilemään suurikokoisen koiran kanssa ellei perustottelevaisuus ole kunnossa. Jo keskikokoinenkin koira saa yllättävän paljon voimaa ja vauhtia silloin, kun mielenkiinnon kohde siirtyy ja keskittymiskyky herpaantuu esimerkiksi metsästysvietin johdosta.

Koira kannattaa totutella pyörän vieressä kulkemiseen hitaasti. Sinun kannattaa aloittaa vain työntämällä pyörää hiljalleen eteenpäin koiran vieressä sellaisella tiellä, jolla ei ole paljon liikennettä. Pyöräilyä varten löytyy myös erikseen siihen tarkoitettuja taluttimia. Polkupyöräkärry on hyvä vaihtoehto suuremmille koirille, jotka ovat iäkkäämpiä tai eivät jaksa juosta pyörän vieressä. Pienemmille koirille löytyy koreja ja koppia, jossa pieni koira viihtyy totuttelun jälkeen varmasti paremmin kuin kuumalla asfaltilla.

Kun lähdet koiran kanssa ensimmäisille lenkeille, pidä matka lyhyenä ja tehotaso matalana. Koiran kannattaa antaa pitää taukoja muutaman minuutin välein, jonka lisäksi koiralle on hyvä varata matkalle runsaasti juotavaa. Myös lenkin jälkeen koira tarvitsee runsaasti raikasta vettä ja hyvää muonaa, jonka lisäksi on hyvä antaa koirasi palautua lenkistä kunnolla.

Mistä tiedän, että pyörälenkit ovat koiralle mieluisia?

Koirat ovat hämmästyttäviä otuksia. Ne osaavat kyllä kertoa sinulle omalla tavallaan, ovatko ne innoissaan pyörälenkille lähtemisestä. Voit luoda pyörälenkille lähtemisen ympärille tietyn rituaalin. Voit esimerkiksi näyttää koiralle aina tiettyjä pyöräilyyn tarkoitettuja valjaita sekä pyöräilykypärää, sekä valita sanan, josta koira ymmärtää tarkoituksesi. Tämä vaatii harjoitusta samalla tavalla, kuin muutkin koiralle opetettavat asiat. Muutaman harjoituskerran jälkeen voit varmasti lukea koiraasi jo niin hyvin, että tiedät onko se innoissaan tämäntyyppisestä aktiviteetistä. Lenkin aikana on kaikkein parasta, jos koira haluaa juosta edelläsi. Siitä tiedät, että koiralla on energiaa ja että se todennäköisesti nauttii lenkistä.

Onko lenkkeilyyn olemassa niksejä?

Koiralle kannattaa opettaa joitakin sellaisia käskyjä positiivisen muistijäljen ja palkitsemisen avulla, joita sen on ehdottomasti noudatettava. Tällaisia voivat olla esimerkiksi “vauhtia”, “stop” ja “sivulle”. Tämä helpottaa muun liikenteen seassa toimimista ja samalla vähennät vaarallisten tilanteiden mahdollisuutta. Käskyt kannattaa opetella ensin pyöräilytilanteen ulkopuolella perinpohjin, jonka jälkeen niitä kannattaa vahvistaa vielä pyörälenkin aikana silloinkin, kun tarvetta ei varsinaisesti ole. Tällöin pystyt myös ennakoimaan koiran reaktioaikaa eri tilanteissa, kuten vilkkaammassa liikenteessä tai silloin, kun koira on väsynyt.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...