Kiinnostaako kilpapyöräily? Näin pääset alkuun

Myös olympialaisista tuttu kilpapyöräily ei ole välttämättä valtavirran seuraama urheilulaji, mutta silläkin on oma vankka harrastaja- ja seuraajakuntansa. Pyöräkilpailuja järjestetään kaikkialla maailmassa, mutta erityisen suosittuja ne ovat Euroopassa. Etenkin Belgia, Alankomaat, Saksa, Italia, Ranska, Tanska ja Sveitsi tunnetaan innokkaina pyöräilymaina, eikä ole myöskään ihme, että juuri näistä maista ponnistavat yleensä kaikkein nopeimmat kilpapyöräilijät maailman huipulle. Meillä Suomessa kilpapyöräily on vielä verrattain tuntematon laji, mutta suurten kansainvälisten kilpailujen saaman julkisuuden myötä se on hiljalleen tullut yhä tutummaksi.

Suurimmat pyöräkilpailut herättävät laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Tämän vauhdikkaan lajin seuraaminen on viihdyttävää myös ulkopuolisille ja lajista tietämättömille. Usein pyöräilyreittien varrelle kerääntyy runsaasti katsojia ihastelemaan kilpailijoiden nopeutta ja tilannetajua, mutta sen lisäksi tunnetuimpia pyöräkilpailuja voi seurata myös television tai internetin välityksellä. Myös vedonlyönti on tässä lajissa suosittua. Kilpapyöräilyä seuraavat lyövät usein mielellään vetoa esimerkiksi kunkin etapin tuloksista tai koko kilpailun voittajasta.

Mitä kilpapyöräilyyn tarvitaan?

Monet ovat kiinnostuneet kilpapyöräilystä, mutta lajin aloittaminen käytännössä voi ymmärrettävästi tuntua korkealta kynnykseltä. Loppujen lopuksi kyse ei kuitenkaan ole mistään sen kummemmasta kuin oikeanlaisten välineiden hankkimisesta, yleiskunnon kohentamisesta sekä samanhenkiseen porukkaan hakeutumisesta.

Tarvittavat välineet

Kilpapyöräilyä pidetään erittäin haastavana lajina, joka vaatii valtavasti sinnikkyyttä ja omistautumista. Henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi lajin harrastaminen edellyttää tietysti myös oikeanlaisia välineitä, joita ilman on lähes mahdotonta aloittaa. Kilpapyöräilyyn voi päästä käsiksi melko yksinkertaisellakin varustuksella, mutta mitä korkeammalle lajissa tasolle tähtää, sitä korkeammaksi käyvät myös vaatimukset.

Alan kaupoista löytyy monenlaisia varusteita kilpapyöräilijälle, mutta aivan alussa ehdottomia hankintoja ovat itse polkupyörän lisäksi kypärä ja muut mahdolliset suojat, laadukkaat kengät, hengittävät ja joustavat vaatteet ja pumppu. Ennen kilpapyöräilyä on äärimmäisen tärkeää varmistaa, että pyörän renkaat on pumpattu sopiviksi, koska sillä voi olla todella suuri merkitys lopputuloksen kannalta.

Kuntovaatimukset

Kilpapyöräilyn pariin voi hakeutua kuka tahansa ikään katsomatta. Mikäli tavallinen polkupyörällä ajeleminen tuntuu mukavalta, on siirtyminen nopeatempoisempaan kilpapyöräilyyn loppujen lopuksi melko pieni askel. On totta, että kilpapyöräily on fyysinen laji ja jo sen vuoksi hyvä peruskunto on toki tarpeen jo lajia aloitellessa, mutta kilpapyöräilyn parissa kunto nousee kohisten. Kilpapyöräilyn harjoittelun myötä kehittyvät kaikki lajissa vaadittavat taidot ja ominaisuudet kuten joustavuus, ketteryys, reaktionopeus, aerobinen kestävyys, itsevarmuus ja tietysti nopeus.

Suurimmat tapahtumat kilpapyöräilyn saralla

Kilpapyöräilyä voi harrastaa hyvin monenlaisissa maisemissa ja maastoissa, joka tekeekin siitä lajina niin kiinnostavan. Sen ympärille onkin syntynyt vuosikymmenten saatossa lukemattomia kilpailuja ja muita tapahtumia ympäri maailmaa. Muun muassa alla mainittavat kilpapyöräilytapahtumat ovat erityisen tunnettuja niin lajia seuraavien kuin seuraamattomien keskuudessa.

Milan-San Remo

Hyvänä esimerkkinä yhdestä pitkäikäisimmistä pyöräilykilpailuista voidaan mainita jo vuodesta 1907 saakka järjestetty Milan-San Remo, joka tunnetaan kaikkein pisimpänä yhden päivän mittaisena kilpailuna ammattitason kilpapyöräilyn saralla.

Giro D’Italia

Niin ikään Italiaan sijoittuva Dolomiittien ja Alppien halki leikkaava Giro D’Italia on suosittu kilpailu, jonka maasto vaihtelee aina soraisista vuoristoteistä Toscanan mutaisille pikkupoluille. Juurikin vaihtelevuutensa vuoksi pidetään yhtenä fyysisesti haastavimmista kilpailuista.

Tour de France

Tunnetuista pyöräilykilpailuista puhuttaessa ei voida olla mainitsematta legendaarista Tour de Francea eli Ranskan ympäriajoa, joka on järjestetty aina vuodesta 1901 alkaen. Tour de France koostuu 21:stä päivän mittaisesta etapista ja kilpailu kestää kokonaisuudessaan 23 päivää. Tämän arvostetun kilpailun voittajaksi voivat selviytyä vain lajinsa parhaat, ja moni kilpapyöräilijä haaveileekin jonain päivänä sijoittuvansa Tour de Francessa korkealle sijalle.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...