Kaupunkipyörät – Mikä ihana tapa nauttia kesäpäivästä kaupungissa

Kevät alkaa muuttumaan kesäksi ja ihmiset haluavat lähteä ulos liikkumaan. Tapoja liikkua on useita, sillä toiset meistä haluavat liikkua kävellen, toiset pyöräillen ja kolmannet esimerkiksi rullaluistimilla. Katukuvassa voit nähdä mitä erilaisempia kulkuvälineitä, joilla ihmiset liikkuvat. Mutta mitä tehdä, kun olet vieraassa kaupungissa lomalla ja haluaisit liikkua ulkona? Julkiset kulkuneuvot kuljettavat kyllä hyvin tehokkaasti paikasta toiseen, mutta entä jos ajatuksena on ulkoilla samalla? Harva kuljettaa polkupyörää tai sähköpotkulautaa mukanaan. Tähän ovat kaupungit vastanneet tarjoamalla kaupunkipyöriä sekä kaupunki sähköskoottereita käyttöön.

Kaupunkipyörällä voit ottaa ilon irti uudessa kaupungissa tai tutustua rauhassa kotikaupunkiisi. Pyörän voit napata ja palauttaa niitä varten oleville alueille, joita löytyy eripuolilta kaupunkeja. Kun olet pyöräillyt tarpeeksesi, voit jättää pyörän telineeseen ja lähteä lepäämään. Ulkoilun jälkeen voi olla miellyttävä idea juoda lasi mehua, nostaa jalat ylös ja tutkiskella erilaisia kasinoita, joita voit netistä löytää. Rentoutuminen on usein juuri se, mitä keho tarvitsee ulkoilun jälkeen. Eikä pyöräilyä parempaa liikuntamuotoa taida olla, vai mitä luulet?

Kaupunkipyörät Suomessa – Mistä kaupungeista voit pyörän löytää?

Kaupunkipyörien suosio on kasvanut, sillä niiden käyttö on mahdollista lähes jokaiselle. Jos et halua ostaa polkupyörää vain muutamaa kertaa varten, ovat lainattavat kaupunkipyörät juuri oikea ratkaisu sinulle. Samalla kun kaupunkipyörien suosio on kasvanut, ovat yhä useammat kaupungit päättäneet tarjota kaupunkipyöriä asukkailleen sekä vierailijoilleen. Tällä hetkellä ainakin 17 kaupunkia tarjoaa kaupunkipyöriä käyttöön.

Ensimmäiset kaupunkipyörät ilmestyivät katukuvaan vuonna 2019. Tuolloin Oulu, Kuopio, Imatra, Lappeenranta ja Porvoo ottivat kaupunkipyörät käyttöön. Seuraavana vuonna trendi levisi laajemmalle, kun Joensuu, Riihimäki sekä Hyvinkää ottivat pyörät käyttöönsä. Tänä päivänä löydät kaupunkipyöriä myös Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Hämeenlinnasta, Kotkasta, Kouvolasta, Porista, Raahesta, Tampereelta ja Turusta.

Myös monista muista kaupungeista on mahdollista löytää kaupunkipyöriä, vaikka ne eivät ole kaupungin omistamia. Kaupunkipyörien ohella voit löytää kaupungeista myös sähköpotkulautoja, joilla matka taittuu samaan tapaan sujuvasti kuin kaupunkipyörillä. Kaupungeissa kuten Kotka, voit valita näiden kahden väliltä, eikä laitteen vuokrassa ole suurta eroa. Näin jokainen löytää helposti itselleen mieleisen kulkutavan.

Kaupunkipyörät maailmalla

Suomi ei ole missään nimessä edelläkävijä kaupunkipyörien käytössä. Hollanti, Tanska ja Saksa ovat erityisen tunnettuja kaupunkipyöristä, mutta pyöriä löytyy myös esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta, Ranskasta, Espanjasta sekä Irlannista. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että pyörien suosio tulee kasvamaan entisestään tulevina vuosina.

Kaupunkipyörät osana katukuvaa

Kaupunkipyörien käyttöaika vaihtelee kaupungeittain, mutta yleensä pyörät ilmestyvät katukuvaan huhtikuun lopulla ja katoavat jälleen lokakuussa. Näin pyörillä voi ajaa noin puolet vuodesta, eli sulan aikaan. Kun talvikausi alkaa lähestymään, on aika luopua polkupyöristä ja sähköskoottereista.

Yksi pääpiirteitä kaupunkipyöräilylle on, että kaupunkipyörien avulla pyritään hallitsemaan ruuhkia sekä vähentämään päästöjä sekä liikenteen melua. Pyörien käyttö on helppoa, sillä voit ottaa pyörän käyttöösi pyöräparkista ja jättää sen haluamaasi parkkiin. Näin pyöräily mahdollistuu eräänlaisella ovelta-ovelle periaatteella, etkä ole sidottu pyörään kun käytön lopetat.

Yhä useammissa kaupunkipyörissä on käytössä älykortti tai sovellus, jonka avulla käyttö onnistuu. Tämä auttaa vähentämään niin vandalismia kuin varkauksia, sillä ottaaksesi pyörän käyttöön, joudut tunnistautumaan. Kannattaa myös huomioida, että Suomessa voit saada kaupunkipyörän käyttöösi verottomana henkilöstöetuna, jos työpaikkasi tarjoaa kaupunkipyöräkorttia käyttöösi. Tarkista asia verottajan sivulta, jotta voit varmistua etuuden kannattavuudesta.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kaupunkipyörät ovat tulleet jäädäkseen. Suureen suosioon päässeet kaupunkipyörät tarjoavat monille mahdollisuuden päivän ainoaan liikuntakokemukseen, mutta samalla ne mahdollistavat myös kesäpäivästä nauttimisen vieraassa kaupungissa. Kaupunkipyörät ovat jokaisen ulottuvilla ja niiden käyttöönotto on helppoa, etkä joudu palauttamaan pyörää samaan paikkaan, mistä sen otit.

Sponsoroidut linkit:

Aiheeseen liittyvää sisältöä...